Pošalji nam vijest
Replika Tesline torbe
Replika Tesline torbeReplika Tesline torbeReplika Tesline torbeReplika Tesline torbeReplika Tesline torbeReplika Tesline torbeReplika Tesline torbe
Replika Tesline torbe
Objavljeno: 10-07-2017

U povodu 161. godišnjice rođenja velikana Nikole Tesle u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu danas je otvorena prigodna izložba na kojoj počasno mjesto zauzima replika torbe Nikole Tesle.

I to ne bilo kakve torbe, nekog putnog kofera ili poslovne aktovke, nego tradicijske ličke torbe koju je malom Tesli izradila njegova majka Georgina Đuka.

Kako se često navodi, Tesla je kasnije uvijek isticao sposobnosti svoje majke, govorio je da ima tako spretne ruke da ono što očima vidi, rukama napravi. Posebno ga je fasciniralo tkanje najljepših šara od vune, koju je majka sama prela, kao i uzgajanje biljaka od kojih je pravila odjeću:

" Tkala je najljepše uzorke nitima koje je sama isprela. Čak je i sjemenje sijala, uzgajala biljke, odvajala vlakna. Radila je neumorno, od zore do kasno u noć, a velik dio odjeće koju smo nosili i namještaj koji smo imali u kući – bio je djelo njezinih ruku. Kad je prošla šezdesetu, njezini prsti bili su još toliko spretni da bi splela tri čvora na trepavici."

Tako piše Tesla u bijelom svijetu o svojim sjećanjima na rodni dom, a ono što mi znamo jest da je sve i jedna naša baka živjela upravo tako: prela vunu, tkala platno bijelo i šareno, uzgajala konoplju i izrađivala odjeću. Ništa se nije kupovalo, žene su same izrađivale sve što je trebalo za domaćinstvo i ukućane, hranu, odjeću, posteljinu, a one vještije čak i pokućstvo. Radile su neumorno, bez stajanja. Radni dan kakav su imale naše bake čini ih heroinama.

Inače, repliku ove torbe prema fotografiji originalne torbe koja se čuva u muzeju u Beogradu izradila je Udruga Gačanka te je zgodan doprinos obilježavanju Teslina rođendana. Teslina torba predstavljena je u sklopu izložbe tradicijskih ličkih torba iz zbirke Dragice Rogić koja će u MC-u Nikola Tesla u Smiljanu biti otvorena do 25. srpnja ove godine.

Program obilježavanja Teslina rođendana u Smiljanu se nastavlja i večeras, književnom večeri interpretiranja književnih tekstova posvećenih Nikoli Tesli u izvedbi Amaterskog kazališta POU Dr. Ante Starčević Gospić.  

 

M.K.G.

Foto: D. Rogić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
 
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com