Pošalji nam vijest
Počast Hrvatima sudionicima Verdunske bitke
Počast Hrvatima sudionicima Verdunske bitkePočast Hrvatima sudionicima Verdunske bitkePočast Hrvatima sudionicima Verdunske bitkePočast Hrvatima sudionicima Verdunske bitkePočast Hrvatima sudionicima Verdunske bitkePočast Hrvatima sudionicima Verdunske bitkePočast Hrvatima sudionicima Verdunske bitkePočast Hrvatima sudionicima Verdunske bitkePočast Hrvatima sudionicima Verdunske bitke
Počast Hrvatima sudionicima Verdunske bitke
Objavljeno: 11-07-2017

Prije 100 godina bjesnio je Prvi svjetski rat (ili Veliki rat, kako ga se nazivalo dok se nije dogodio – Drugi svjetski rat). Točnije, predzadnja godina rata – 1917. Vodile su se mnoge krvave i dugotrajne bitke na svim frontovima, s velikim ljudskim gubitcima.

Dakako da su najveći gubitci bili među onim narodima u čijim su se zemljama odvijale neposredne ratne operacije, no velike su gubitke imale i hrvatske pukovnije, raspoređivane po svim frontovima, uključujući i Otočku pukovniju, odnosno K.u.k. Otočaner  Infaterieregiment Graf Jellačić Nr. 79 (79. pješačka pukovnija zajedničke vojske iz Otočca). Ta se postrojba nazivala i Jelačićevcima.

Počast svojim poginulim sunarodnjacima europski narodi odaju s pijetetom, a u tome im se Hrvati pridružuju tek odnedavno i stidljivo. Trebalo je probiti led.

Velike zasluge u tome ime pukovnik Nikola Tominac koji sustavno istražuje 1. svjetski rat i udio hrvatskih postrojbi. Iz vojnih arhiva na svjetlo dana je iznio mnoge zaboravljene podatke i publicirao ih u nizu članaka. Podjednako sustavno zauzima se i za obilježavanje i odavanje počasti poginulim hrvatskim vojnicima na europskim bojištima.

Nakon Ukrajine i Poljske, zagrebački ratni veterani predvođeni pukovnik Tomincem posjetili su prošlog tjedna Zapadno bojište iz Prvoga svjetskog rata, točnije dva najkrvavija bojišta - Verdun (Francuska) i Ypres (Belgija). Ta dva bojišta postala su sinonim brutalnih borbi iz Prvoga svjetskog rata. Verdun je nazvan „Verdunski mlin za meso“.

Kod Verduna su se tijekom ljeta i jeseni 1918. zatekle i neke hrvatske postrojbe, što je potpuno nepoznato hrvatskoj znanstvenoj javnosti. 

O tome pukovnik Tominac piše:

„Kako je počelo uključivanje Hrvata na ovome bojištu? Teške borbe u kolovozu i rujnu 1918., zahtijevale su da njemačko vrhovno zapovjedništvo zatraži od svoje saveznice Austro-Ugarske slanje dodatnih pojačanja. U svojoj poruci od 29. kolovoza, načelnik njemačkog Glavnog stožera feldmaršal Hindenburg napominje da su njemački gubici na Zapadu vrlo veliki, te da je u zajedničkom interesu da Austro-Ugarska u Italiji treba ostaviti tek toliko snaga sposobnih održati obrambene zadaće, a dio snaga uputiti na zapad. (…) Nakon toga krenuo je prema zapadu transport austro-ugarskih snaga i radničkih satnija, među kojima je bilo i 15.000 zarobljenih Rusa. (…). Tijekom 8. do 10. listopada k.u.k. 1. pješačka divizija napadnuta je od francuskih i američkih snaga, ukupno od četiri pješačke divizije. Uz sve poteškoće i značajne gubitke uspjela je zadržati svoje položaje. Na žalost, nije poznata sudbina ovih snaga nakon potpisivanja primirja. Poslije ovoga početnog koraka predstoji nam detaljno operativno istraživanje o svim aktivnostima Hrvata na ovome bojištu...." 

Danas se na Ypres i Verdun slijevaju rijeke posjetitelja i turista koje odaju počast svojim poginulim precima. Delegacija zagrebačkih ratnih veterana (Brinjaka i Stajničana, zapravo) prvi je posjet neke hrvatske delegacije ovome bojištu.

Fotografije koje nam je ustupio pukovnik Tominac najbolje govore o tome s kojim se pijetetom Francuzi i Belgijanci odnose prema svojoj vojnoj povijesti. Mi smo još poprilično daleko od toga.

Pročitajte više na: https://vojnapovijest.vecernji.hr/vojna-povijest/posjet-zagrebackih-ratnih-veterana-zapadnom-bojistu-prvoga-svjetskog-rata-verdunu-i-ypresu-1180496 - vojnapovijest.vecernji.hr

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
 
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com