Pošalji nam vijest
Pasje vrućine - što s time imaju zvijezde?
Pasje vrućine - što s time imaju zvijezde?
Objavljeno: 18-08-2017

SINAC – Ovo ljeto je dugo, i toplo, kao rijetko kada. Reći će mnogi da je bilo toplih ljeta, istina je, ali ipak možda je ovo mrvicu – toplije. Tako barem veli statistika mjerenja temperature zraka.

A kad je ovako vruće, često znamo kazati da su „pasje vrućine“. Zašto baš pasje? To vjerojatno teško možemo objasniti, da je i psima ljeti vruće, da dahću, da isplaze jezik, da traže zaklonita mjesta, sve je to istina. Ako je suditi po ovoj fotografiji, ovaj psić je shvatio da valja hrabro zagaziti u hladnu vodu Majerova vrila i tako barem rashladiti nožice. Doista, kako je nastao pojam „pasje vrućine“ i je li uopće vezan za pse?

Oni koji malo bolje poznaju ovu problematiku vele da ljetne vrućine nemaju nikakve veze sa psima, već sa starim Grcima i Rimljanima, odnosno sa zvijezdama. Kako sa zvijezdama? U to njihovo vrijeme sjajna zvijezda Sirius mogla se vidjeti na nebu krajem srpnja i u prvoj polovici kolovoza. A Sirius je bio najsjajnija zvijezda u suzvježđu Velikog psa pa su je stari Rimljani nazivali i Pasja zvijezda, preuzevši naziv, naravno, od Grka, a kako se pojava Pasje zvijezde poklapa s najtoplijim dijelom ljeta – eto ti „pasjih vrućina“. A naši ljubimci ni krivi ni dužni vezuju se za te vrućine.

M. K.

Foto: I. Ljubić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
 
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com