Pošalji nam vijest
Rezultati speleološke ekspedicije Rožanski kukovi 2017.
Rezultati speleološke ekspedicije Rožanski kukovi 2017.Rezultati speleološke ekspedicije Rožanski kukovi 2017.Rezultati speleološke ekspedicije Rožanski kukovi 2017.
Rezultati speleološke ekspedicije Rožanski kukovi 2017.
Objavljeno: 06-09-2017

KRASNO - Strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi značajan je ne samo po najvećoj gustoći pojave speleoloških objekata u Hrvatskoj, nego su ovdje i najdublje jame dinarskog krša po mnogo čemu značajne u svjetskim razmjerima.

O perspektivnosti speleoloških i znanstvenih istraživanja tog područja govore i rezultati ovogodišnje speleološke ekspedicije „Rožanski kukovi 2017" održane od 23. srpnja do 6. kolovoza ove godine u suradnji Speleološkog odsjeka PDS Velebit i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Rijetka su područja u svijetu na kojima se u jednomu istraživačkom ciklusu pronađe i istraži 22 nova speleološka objekta. Dubine jama su bile u rasponu od 10 do 110 metara. Cilj istraživanja je, osim inventarizacije prirodnih vrijednosti i izrade speleološkog nacrta, utvrđivanje i dokumentiranje njihovih svojstava, a što je posebno specifično za Sjeverni Velebit je stalni led pronađen u većem broju jama. Prethodne znanstvene studije pokazuju da je starost leda u jamama Sjevernog Velebita u rasponu 400 do 500 godina, što odgovara zadnjemu malom ledenom u Europi.

Fokus ovogodišnjih znanstvenih istraživanja bio je u Slovačkoj jami gdje je završen višegodišnji monitoring niza fizikalno-kemijskih značajki i druge analize u svrhu razumijevanja geoloških i hidroloških procesa. Jedno od ključnih pitanja je razumjeti nastanak dubokih jama, što je usko vezano uz strukturno-geološke procese Velebita. Jedna od svjetskih posebnosti Velebita, koje trebaju novu znanstvenu interpretaciju, su velebitske vapnenačke breče koje se protežu na velikima površinama i neočekivanim dubinama do oko 1.000 metara.


Na ekspediciji je pod vodstvom Luke Havličeka sudjelovalo 35 speleologa iz pet speleoloških udruga, uz podršku Komisije za speleologiju Hrvatskoga planinarskog saveza i Zagrebačkoga speleološkog saveza. Istraživanjima je obuhvaćeno područje Rožanskih kukova, Vratarskog kuka, Škrbinih draga, Čepuraša i oko Crikvene. Nastavljena su istraživanja vrlo perspektivnoj, dvjestotinjak metara dubokoj jami Avatar.

NP S. V./M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
 
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com