Pošalji nam vijest
Savjeti za odgovornog putnika - UNWTO
Savjeti za odgovornog putnika - UNWTO
Objavljeno: 06-09-2017

OTOČAC – U povodu obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma za razvoj, Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pripremila je kratki priručnik Savjeti za odgovornog putnika. Priručnik je napravljen na osnovi Globalnog etičkog kodeksa za turizam Svjetske turističke organizacije koji je osnovni okvir za odgovorni i održivi turizam, a sastoji se od niza načela kojima je cilj da budu vodič glavnim sudionicima u razvoju turizma.

Evo tek nekoliko osnovnih naznaka iz tog priručnika: Različitost našega svijeta ujedinjuje nas, daje nam priliku da istražujemo, uključujemo se i iskusimo najbolje od onoga što nude lokalne kulture i zajednice. Poštivanje našega svijeta i svega što nas razlikuje i čini jedinstvenima obogatit će vaše iskustvo s putovanja. Bez obzira na to odvedu li vas putovanja na tropsku plažu, u užurbani grad, ili spokojno selo, na taj će vas način putovanje više obogatiti i zavrijedit ćete poštovanje lokalnih zajednica. Uz ove praktične korake vaša će putovanja biti prava nagrada i zadovoljstvo ne samo vama nego i ljudima koje susrećete i mjestima koja posjećujete.

A tu ima i nekoliko najosnovnijih savjeta, poput: poštujte svoje domaćine i našu zajedničku baštinu, štitite naš planet, poduprite lokalno gospodarstvo, budite obaviješteni putnik i budite obziran putnik.

Savjete za odgovornog putnika priredio je Svjetski odbor za etiku u turizmu na osnovi UNWTO-vog Globalnog etičkog kodeksa za turizam. Globalni etički kodeks za turizam osnovni je okvir za odgovorni i održivi turizam. Kodeks je 1999. godine prihvatila Glavna skupština Svjetske turističke organizacije, a dvije godine kasnije potvrdila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Kodeks je sveobuhvatan set načela priređenih s ciljem da bude vodič glavnim sudionicima u razvoju turizma, a podjednako je namijenjen vladama, turističkim tvrtkama, destinacijama, lokalnim zajednicama i turistima. Iako nije pravno obvezujući, Kodeks se primjenjuje na dobrovoljnoj osnovi kroz priznavanje uloge Svjetskog odbora za etiku u turizmu, nepristranog tijela odgovornog za tumačenje, primjenu i procjenjivanje pojedinih odredaba Kodeksa.

Priručnik Savjeti za odgovornog putnika s pratećim dokumentima mogu se pogledati ovdje.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!
 
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com