Pošalji nam vijest
Najavljen županijski rebalans proračuna
Najavljen županijski rebalans proračuna
Objavljeno: 25-09-2017

Na III. Županijskoj sjednici jedna od glavnih tema bio je proračun Ličko-senjske županije o čijem je izvršenju za prvih 6 mjeseci ove godine govorila pročelnica Mira Jurišić. U njezinom izvješću navedeno je detaljno u kolikoj mjeri je izvršen proračun za određenu stavku, no kada je u pitanju ukupno izvršenje, u izvješću stoji da su : „Ukupni prihodi i primici Županijskog proračuna za razdoblje 1.1.- 30.6.2017. godine ostvareni u iznosu od 60.334.893,99 kn, dok su ukupni rashodi i izdaci Županijskog proračuna za razdoblje 1.1.-30.6.2017. godine iznosili 57.605.868,62 kn, što znači da je dana 30.6.2017. godine ostvaren višak prihoda u iznosu od 2.729.025,37 kn. Preneseni manjak prihoda i primitaka iz prethodne godine iznosi 3.894.969,00 kn što znači da ostvareni poslovni rezultat odnosno manjak prihoda i primitaka na dan 30.6.2017. godine iznosi 1.165.943,63 kn. Ukupni prihodi i primici ostvareni su sa 34% u odnosu na planirani iznos za 2017. godinu, dok su ukupni rashodi i izdaci ostvareni sa 31% u odnosu na planirani iznos za 2017. godinu.“

Neke vijećnike su zanimale određene stavke pa je tako HSP-ov Milan Mataija upitao što je sa stavkom financijskih rashoda, na što je gospođa Jurišić kazala da se ona odnosi na pokriće dugoročnih i kratkoročnih kredita županije te konstatirala da su sredstva „probijena“ te da će i to ići u rebalans proračuna. Mataija je naglasio da je proračun u toj stavci probijen za 300 tisuća kuna.

Upravo se ovim izvješćem moglo detaljno vidjeti gdje je proračun već sada promašen, npr. za plaće radnika Doma za umirovljenike Otočac, ili gdje je ostvareno nekoliko posto planiranoga  proračuna, kao npr. Za udruge proizašle iz Domovinskog rata te je iz toga razloga, tijekom rasprave o ovoj točci dnevnoga reda, župan Milinović kazao kako će se ići u rebalans. Također, kazao je kako je rebalans potreban i zbog realizacije zajedničkog projekta grada i županije, Razvojnoga centra za poduzetništvo vrijednog oko 19 milijuna kuna što bi se financiralo iz fondova EU, te izradnje projektne dokumentacije za projekt širokopojasnog interneta u županiji.

-          Sad ću najaviti još jedan rebalans do kraja godine jer ima nekih stavki koje ćemo morati rebalansirati. Zato smo išli već u rebalans tehničke prirode kao što sam već objasnio. Ovaj proračun na neki način smo svi skupa naslijedili, to je proračun od prošle godine, išli smo već u jedan rebalans kao bi smanjili neke izdatke, kako bi smanjili dug županije , i smanjen je , nadamo se da će do kraja godine financijska situacija biti još bolja. Naravno nismo imali vremena u  tehničke detalje skroz rebalansirati proračun i bit će još jedan rebalans tijekom ove godine, vjerojatno u 11. mjesecu, kazao je župan Milinović.

Na početku sjednice tijekom Aktualnog sata koji je trajao 10-ak minuta pitanje za dožupanicu Renatu Hodak imao je SDP-ov vijećnik Tomislav Zrinski.

-          LSŽ nalazi se među tri županije u Hrvatskoj koji još nemaju azil ili sklonište za napuštene životinje. Osim evidentnog humanog postupanja prema životinjama korist se vidi u manjku lutalica koji se razmnožavanjem mogu pretvoriti u čopore divljih pasa ili mačaka, kazao je Zrinski te naveo mnoge pozitivne primjere u slučaju otvaranja azila u županiji.

Dožupanica je kazala da su u suradnji s udrugama za zaštitu životinja i da je župan traži načine kako bi se azil što prije stavio u funkciju i ispoštivalo obveze prema zakonu te najavila sastanak s udrugama do kraja godine.

SDP-ovog Nikolu Marasa zanimala je situacija u O.Š. Zrinski i Frankopana u Otočcu u kojoj je jedan razred ostao bez učiteljice te naglasio kako neki lokalni mediji u tome spominju Branislava Šutića i Vlatku Ružić te dožupanicu i župana. Zanimalo ga je da li je župan upoznat sa situacijom i što po tom pitanju planira.

-   Djelomično sam upoznat sa situacijom, mislim da je nastava organizirana i da je djelatnica na bolovanju i da je nastava organizirana. Roditelji nisu tražili sastanak ni sa mnom ni s dožupanicom, kazao  je Milinović.

Maras je zamolio da se dobro istraži što se događa jer se govori da se nastavnica ucjenjuje s  radnim mjestom , a sve upućuje na političko kadroviranje.

 

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com