Pošalji nam vijest
Lakši gospodarski odnosi s Kanadom
Lakši gospodarski odnosi s Kanadom
Objavljeno: 04-10-2017

OTOČAC - Od 21. rujna ove  godine privremeno će se primjenjivati odredbe CETA-e, Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma Kanade i Europske unije. Privremena primjena bit će na snazi do dovršetka procedura potrebnih za potpuno stupanje sporazuma na snagu – doznajemo u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Privremena primjena ne obuhvaća dio odredbi o ulaganjima i rješavanju sporova između investitora i države, financijskim uslugama, intelektualnom vlasništvu, transparentnosti, oporezivanju te pojedine odredbe poglavlja 22. (trgovina i održivi razvoj), 23. (trgovina i rad) i 24. (trgovina i okoliš).

Za hrvatske tvrtke ovaj će sporazum otvoriti vrata za lakše plasiranje proizvoda na kanadsko tržište smanjenjem carinskih stopa za veliki broj proizvoda. Najznačajnije promjene carinskih stopa očekuju se za proizvode poput odjeće, obuće, namještaja te određenih prehrambenih proizvoda (juhe i umaci, keksi, marmelade, džemovi te kvote za olakšani izvoz sira).

Očekivani dobici ne će nužno biti samo od smanjenja carina nego i od uklanjanja regulatornih barijera u obliku skupih i dugotrajnih procesa certifikacije te razlika u tehničkim standardima. Sveobuhvatni trgovinski sporazum Kanade i Europske unije sadržava odredbe o trgovini, nacionalnom tretmanu i pristupu tržištu za robe, mjerama za zaštitu trgovine, tehničkim preprekama u trgovini, sanitarnim i fitosanitarnim mjerama, carinskom režimu i olakšavanju trgovine, subvencijama, ulaganjima, prekograničnoj trgovini uslugama, privremenom ulasku i boravku fizičkih osoba u poslovne svrhe, uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija, financijskim uslugama, politici tržišnog natjecanja, državnima poduzećima, monopolima i poduzećima kojim su odobrena posebna prava ili povlastice, javnoj nabavi, intelektualnom vlasništvu, regulatornoj suradnji, trgovini i održivom razvoju, trgovini i radu, trgovini i okolišu, bilateralnom dijalogu i suradnji, administrativnim i institucionalnim odredbama, transparentnosti i rješavanju sporova.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com