Pošalji nam vijest
Ministar Butković najavio velike projekte
Ministar Butković najavio velike projekte
Objavljeno: 16-10-2017

Radni sastanak održan je u prostorijama Županije između Olega Butkovića, ministra prometa, mora i infrastrukture sa suradnicima te župana Darka Milinovića, predsjednika županijskih cesta i hrvatske željeznice. U izjavama za medije nakon sastanka obojica su pohvalila takav način suradnje i operativnog radnog sastanka i pritom najavili mnoge nove projekte vezane za ceste i željeznicu.

- Dogovorili smo i pogledali planove Hrvatskih cesta u 2018. godini, planove HŽ infrastrukture i sukladno potrebama županije zaključili smo da će Hrvatske ceste kroz obnovu i izvanredno održavanje, ali i redovno uložiti oko 60 milijuna kuna, plus toga preko HŽ-a ide se u obnovu kolodvora, pruge, usjeka i drugoga s oko 52 milijuna kuna sljedeće godine i naravno ono što je dosta interesantno da smo i u kolovozu u Senju potpisali ugovor o obnovi luke od 2 milijuna kuna, radovi počinju ovih dana, i sljedeći tjedan potpisujemo sporazum oko financiranja i obnove luke u Karlobagu, postoje nacionalna sredstva, a na raspolaganju su nam i sredstva  EU, tu mislim i na Stinicu , projekt koji je osim za LSŽ biran i za otok Rab i Primorsko-goransku županiju. Razgovarali smo i o u nekim velikim projektima, nezaobilazan je projekt Križišće-Žuta Lokva, dio autoceste koji je ostao. Činjenica je da s obzirom na velika zaduženja HAC-a nismo u mogućnosti obećati rok kada ćemo riješiti to, ali napadamo dio tih dionica, pogotovo dio Senj-Vratnik za koji je postojala građevinska dozvola i onaj dio obilaznice oko novog Vinodolskog. To je realno i to su projekti koje nastavljamo dalje. Razgovarali smo o obnovi, rekonstrukciji, modernizaciji  i elektrifikaciji ličke pruge, velikog infrastrukturnog projekta kojeg pripremamo u HŽ infrastrukturi, to je projekt koji je veći od milijarde kune i apsolutno ga treba pripremiti za EU fondove, rade se potrebne studije. Bitno je da su svi ŽUC-ovi  teško funkcioniraju s obzirom na prihode koje imaju, stoga je i do sada postojala suradnja između HC-a i ŽUC-a i na raspolaganju nam je dodatnih 20 milijuna kuna koje su rebalansom dodane u ovoj godini. Izašli smo s modelom  kako pomoći svim ŽUC-evima i nadam se da će se to i u proračunu definirati, radi se o dodatnih oko 250 milijuna kuna koje bi bilo za uravnoteženje onih ŽUC-eva kojima je to potrebnije, bio je detaljan Butković

Župan Milinović istaknuo je kako je sastanak ogledan primjer kako bi ministarstva trebala funkcionirati.

-  Danas je zapravo ministarstvo Olega Butkovića preseljeno u LSŽ jer je on danas ovdje sa svim relevantnim djelatnicima koji su danas prezentirali moguća ulaganja u županiju, s direktorima javnih poduzeća koji su nam interesantni, direktori hrvatskih cesta i željeznica i infrastrukture. Planirana ulaganja ovog ministarstva, ako govorimo o četverogodišnjem periodu, je oko 300-400 milijuna kuna što se tiče iduće godine s razine Hrvatskih cesta, za održavanje cesta, za izgradnju, predviđeno je oko 60 milijuna kuna, a s razine Hrvatskih željeznica predviđeno je 52 milijuna kuna. Investicije koje će se dogoditi ove i sljedeće godine, sljedeći tjedan potpisat ćemo ugovor za obnovu karlobaške rive. Mogu izraziti veliko zadovoljstvo investicijama s razine ovog ministarstva na područje županije. Razgovarali smo i o financiranju naših Županijskih cesta (ŽUC), a uputit ću i predsjedniku Vlade jedno pismo kako bih ga upoznao s problematikom financiranja ŽUC-a na ovom području jer je za vrijeme SDP-ove vlade ŽUC izgubio oko 60 posto svojih primanja, ove godine samo na održavanje imamo 17 milijuna kuna, a u tri godine smo izgubili oko 16 milijuna kuna, a što to znači za održavanje ličke cestovne infrastrukture mislim da nije potrebno posebno naglašavati.  To bi pomoglo mnogim gradonačelnicima i načelnicima jer je mnogo problema vezano za nerazvrstane ceste.  Iduće godine kroz infrastrukturu i ceste očekujemo ulaganje od preko 100 milijuna kuna, zaključio je Milinović. 

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com