Pošalji nam vijest
I Index o proračunu Grada Otočca
I Index o proračunu Grada Otočca
Objavljeno: 18-01-2018

Što se događa u Otočcu? Ostaju bez radija, centra za pomoć starijima, turističke promocije. Iza svega stoji HDZ

 

ZBOG političkih sukoba Otočac je ostao bez Centra za pomoć u kući starijim osobama, radiju Otočac prijeti gašenje, a turistička zajednica više nema sredstva za promicanje turizma u tom kraju. Uz to su i znatno smanjena sredstva za sportske klubove.

Posljedice su to donošenja novog proračuna, odnosno amandmana na proračun koje su podnijeli HDZ-ovi vijećnici na čelu s Branislavom Šutićem, predsjednikom gradskog vijeća Otočac.

Tako će TZ Otočac ostati bez 300.000 kuna, radio Otočac će umjesto predloženih 550.000 kuna dobiti 165.000 kuna, a za 30 posto su smanjena i sredstva za sportske klubove. Centar za pomoć i njegu u kući je ugašen.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac u razgovoru za Index je rekao da je sve to djelo HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji.

"Šutić je izgubio utrku za gradonačelnika pa se osvećuje"

"U Gradskom vijeću koje mora izglasati proračun nas ima 15, a devet vijećnika je iz HDZ-a i oni imaju glavnu riječ. Oni su prihvatili proračun koji sam predložio, no pod uvjetom da se prihvate njihovi amandmani. Proračun smo kao takav morali prihvatiti da bi se osiguralo funkcioniranje grada. Tim nam se amandmanima HDZ, koji je izgubio Otočac, sad osvećuje. Branislav Šutić je kao HDZ-ov kandidat izgubio utrku za gradonačelnika.

Ukinuli su Centar za pomoć u kući starijima. Izglasali su odluku o ukidanju Centra na gradskom vijeću mimo moje volje i to je protuzakonito. Sad će te poslove obavljati Crveni križ. Amandmanima su HDZ-ovci srezali 30 posto sredstava za sportske klubove. Turističkoj zajednici Otočca su od predviđenih 450.000 kuna srezali iznos na 150.000 kuna.

Radio Otočac je ovu godinu trebao dobiti 550.000 kuna, a dobit će samo 165.000 kuna pa mu prijeti gašenje. Smanjili su iznose za poslovanje gradske uprave tako da ćemo nekima morati dati otkaz. Većinu novca su prenamijenili za županijske ustanove kojima upravlja HDZ. Istovremeno su u proračun stavili da KUD Ličko Lešće treba dobiti 930.000 kuna, a kasnije su rekli da je to bio lapsus.

HDZ Ličko-senjske županije nam se sad osvećuje jer su izgubili dobar dio Like. Nisu više na vlasti u Otočcu, Gospiću, Korenici i Novalji. Na tim su mjestima sad sve nezavisni gradonačelnici, pa HDZ želi utjerati strah u tim gradovima jer drže gradska vijeća", rekao je za Index gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac.

Da je daljnje funkcioniranje radija Otočac upitno, potvrdila nam je direktorica radija Ruža Orešković. Kaže kako trenutno imaju sredstva za još tri mjeseca rada.

Radiju prijeti gašenje nakon 52 godine rada

"HR Otočac je osnovala 1966. godine gradska vlast. Posebnu ulogu je imao u Domovinskom ratu. Radio se odvaja i od 1994. se mijenjaju vlasničke strukture. Tako grad ima udio od 30 posto, a ostalo mi zaposlenici i gospodarski sektor. Branislav Šutić, koji nam je sad kao predsjednik GV-a srezao sredstva s 550.000 na 165.000 kuna, također je jedno vrijeme bio direktor ovog radija, koji je i u to vrijeme od Grada primao 600.000 kuna. Tad mu to nije bio problem.

No sad kad ne može imati utjecaj na naš medij, sad smo mu problem. Cilj mu je ugasiti ovakav radio kakav je danas, no ističem da mi nismo stranački vojnici. Nećemo raditi ni za čije interese. Punih 30 godina radim u novinarstvu i ne bih pristala lagati ni za koga.

Naš radio im nije jedini na meti. HDZ je srezao sredstva za turizam, kulturu i sport. Žele se maknuti politički nepodobni ljudi.

Radio Otočac ima šest zaposlenika koji će do kraja ožujka ostati bez posla jer radio nema novaca. S tim da napomenem kako Ličko-senjska ima najviše starog stanovništva, bakice ne surfaju internetom, njima je radio jedini prozor u svijet, tako da smo dobili veliku potporu da se radio ne ugasi. No Šutić, koji je predsjednik HDZ-a u Otočcu, ujedno je i član upravnog vijeća NP-a Plitvička jezera. Pa u Otočcu se ni čistačica ne može zaposliti bez njega. On želi sve medije pod svoju kapu", rekla je u razgovoru za Index direktorica radija Ruža Orešković.

Razgovarali smo i s njezinom prezimenjakinjom, s kojom, kaže, nije u rodu, a riječ je o predsjednici turističke zajednice Otočac, Mladenki Orešković.

Direktorica turističke zajednice: ''Paralizirali su nas''

Kaže kako je TZ-u rad paraliziran nakon što im je u ovoj godini umjesto 450.000 iz proračuna dodijeljeno samo 150.000 kuna. Navodi kako im je to dovoljno samo za hladni pogon.

"Time možemo pokriti troškove ureda. Trebali smo imati dvije manifestacije maškara, a imat ćemo samo jedne. I novac nam ostaje samo za našu najveću manifestaciju Eko-etno Gacka i za Advent u Otočcu. Sve ostale manifestacije, a podržavali smo i Smotru folklora, Dječje ljeto u Otočcu, Ivanjske dane u Švici, više ne možemo financirati.

Također, događanja kao što su Najbrže veslo Gacke se neće održati. Ono što je najvažnije, tiskanje promotivnih materijala i novih turističkih brošura te nove biciklističke karte koje smo trebali slati na turističke sajmove, sad nećemo moći tiskati i tako se više ne možemo promovirati. To je strašno jer nam je turizam posljednjih godina u porastu.

Za manifestaciju Eko-etno Gacka smo dobili i posebno priznanje. Slali smo poziv ministru Cappelliju i ponovit ću mu poziv pa se nadamo da će se pojaviti da mu prezentiramo sve kao i situaciju u kojoj smo se našli. Lani smo prvi put prešli 50.000 noćenja, dok smo prije pet godina prešli 20.000. Tako da je ovo izuzetan udarac za turizam našeg grada", rekla je za Index direktorica TZ Otočca, Mladenka Orešković.

Razgovarali smo i s nekoliko gradskih vijećnika koji su nam rekli da HDZ opstruira grad.

Šutić sve opovrgava i tvrdi: ''Oni ne rade dobro svoj posao''


S druge strane, Branislav Šutić, HDZ-ov predsjednik gradskog vijeća, to opovrgava. Kaže kako radi u najboljem interesu grada i da su optužbe na njegov račun zlonamjerne.

"Gradsko vijeće ne želi ugasiti radio. To je privatni radio čiji su većinski vlasnici direktorica radija, jedan od njihovih kolega i gradonačelnik putem svoje veterinarske ambulante. Državna revizija je za 2016. dala mišljenje da se iz proračuna ne mogu financirati mediji na takav način. I što mi je preostalo nego da poštujem zakon? Grad ima u vlasništvu 30 posto radija i toliki postotak su i dobili od predviđenog iznosa.

Rekao sam im da dionice radija vrate gradu i onda bismo ih financirali, ovako ne. Uostalom, isti taj proračun je gradonačelnik prihvatio i sad širi dezinformacije da ćemo ugasiti radio.

Neka s radija bolje rade na marketingu i prikupe sredstva", prokomentirao je Šutić financiranje radija.

Pitali smo ga kako nam onda komentira rezanje sredstava za rad turističke zajednice Otočac, kojima su srezali sredstva za 300.000 kuna.

Tvrdi kako je problem u tome što nije zadovoljan radom direktorice koja mu, kaže, nije poslala financijsko izvješće za 2016. i 2017. godinu.

"Iako su direktorice radija i TZ-a druga politička opcija, to nema veze s tim što smo im smanjili sredstva"

"Direktorica je gradonačelnikov kadar. Tražio sam da mi dostave plan rada, prihoda i rashoda TZ-a pa nisu. Na temelju čega da im se onda odobre sredstva? Iako su direktorica radija i direktorica TZ-a druga politička opcija, to vam nema veze s tim što smo im smanjili sredstva. Evo ja sam se s direktoricom TZ-a htio dogovoriti da apliciramo za sredstva iz EU fondova pa bi tako dobila sredstva. Nije se pojavila na sastanku da to zajedno dogovorimo.

Ja sam nezadovoljan njenim manifestacijama i programom koji nije dovoljan za razvoj turizma. Recimo, ona advent organizira samo jedan dan i to u školskoj dvorani, umjesto da postavi štandove uz glavnu cestu, da i OPG-ovci zarade. Kad donese program koji je dobar, tad možemo rebalansom proračuna sve izregulirati", rekao je Šutić.

Što se tiče Centra za pomoć i njegu u kući, kaže kako je taj program 18 godina provodio Crveni križ.

"Gradonačelnik Kostelac je prije pet godina osnovao taj Centar na koji se dosta korisnika žalilo. Razgovarao sam potom s Crvenim križom i rekao im da ponude taj isti program i apliciraju kod Ministarstva socijalne skrbi za dobivanje sredstava. I tako je Crveni križ dobio odobrenje od Ministarstva da provodi taj program. Stoga nam Centar za pomoć u kući više nije potreban i zatvorili smo ga. No ljudi i dalje dobivaju istu uslugu, samo preko Crvenog križa", kaže Šutić.

Tražili smo ga i da nam komentira odluku kojom se režu sredstva za sport i kulturu.

"Kad govorimo o smanjenju sredstava za sportske klubove i kulturna društva, pa grad je u sve pustio svoje prste. Tako je gradonačelnikova šogorica predsjednica ženskog košarkaškog kluba koji ima jako malo nastupa i u najnižoj je ligi, a dobivali su više od muškog košarkaškog kluba koji ide na puno više natjecanja.

Isto tako, gradonačelnik mi je bio dužan dostaviti proračun 15. studenog, a dobio sam ga tek 16. prosinca. Jedva sam imao vremena sazvati sjednicu gradskog vijeća. Može biti previda u nekim situacijama jer sam imao malo vremena za analizu proračuna. Ako smo ikoga zakinuli, spreman sam za rebalans proračuna.

Što se tiče KUD-a Gacka iz Ličkog Lešća, previdom je stavljeno da im odobravamo 930.000 kuna jer kad se računa zbroj proračuna, vidi se da mislimo na 30.000 kuna, koliko smo im zapravo odobrili. Previdom nam se potkrala devetka", kaže Šutić.

Kome su preraspodijelili sredstva?

Na pitanje kome je preraspodijelio ta sredstva koja je uzeo turističkoj zajednici, radiju, sportskim klubovima i kulturnim društvima, kazao je da su sredstva prenamijenjena za djecu i umirovljenike.

"Osigurat ćemo besplatne udžbenike od 1. do 8. razreda (oko 800 djece). Za oko 100 djece koliko ih imamo u vrtićima smo smanjili cijenu i subvencioniramo ih pa će tako prvo dijete umjesto 500 vrtić plaćati 300 kuna, dok je za drugo smanjeno na 150, a treće i dalje besplatno. Predvidjeli smo božićnice za umirovljenike kojima je mirovina do 2000 kuna. Na te će božićnice otići 150.000 kuna.

Isto tako kupit ćemo ultrazvuk za ginekologiju u Domu zdravlja da žene više ne moraju odlaziti u Gospić. To će stajati od 220.000 do 250.000 kuna", tvrdi Šutić.

Iako je županija kao osnivač domova zdravlja dužna financirati ih, Šutić kaže kako je obaveza lokalne samouprave da pomaže.

Šutić je uz to što je predsjednik Gradskog vijeća Otočca ujedno i ravnatelj Doma zdravlja Otočac, član je upravnog vijeća NP-a Plitvička jezera te, kako je sam naglasio, predsjednik gradske organizacije HDZ-a u Otočcu.

Javnosti je poznat i po tome što je ljetos javno pozvao Plenkovića da mu pomogne uhljebljivati u Plitvičkim jezerima.

Index

Foto: Index

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com