Pošalji nam vijest
Mili Bože, tko li će se prepoznati u ovome?
Mili Bože, tko li će se prepoznati u ovome?
Objavljeno: 24-01-2018

SVIJEST O VAŽNOSTI NOVINARSTVA Papa poziva na »novinarstvo mira« u borbi protiv »tragedije« lažnih vijesti

 

VATIKAN – Papa Franjo pozvao je u srijedu na »novinarstvo mira« koje bi se suprotstavilo širenju lažnih vijesti, osudivši tu pojavu kao jednu od glavnih prijetnji društvu.

»Lažne vijesti su pokazatelj netolerantnih i hiperosjetljivih stajališta i samo služe širenju bahatosti i mržnje. To je krajnji rezultat širenja neistine«, kazao je Papa.

»Stoga bih sve pozvao na promicanje novinarstva mira, novinarstva koje je istinoljubivo i suprotno lažima i obmanama, retoričkim sloganima i senzacionalističkim naslovima«, dodao je.

Novinarstvo bi trebalo biti manje usredotočeno na prijelomne vijesti, a više na istraživanje i dokučivanje uzroka sukoba. Također bi trebalo upućivati na alternative verbalnom nasilju, istaknuo je papa Franjo. Sveti otac jednako tako dodaje da ga ne zanima »novinarstvo koje stvari gleda kroz ružičaste naočale te odbija priznati postojanje ozbiljnih problema«.

Papine izjave dio su poruke za godišnje vatikansko događanje sredinom svibnja kada se obilježava Svjetski dan društvenih komunikacija. Osuđujući pojavu lažnih vijesti pozvao se na citat iz »Braće Karamazova« ruskog pisca Fjodora Dostojevskog, jednog od njegovih najdražih autora.

»Iznad svega, ne lažite sebi. Čovjek koji laže sebi i sluša svoju laž, dolazi do točke kada ne može razlikovati istinu ni u sebi niti oko sebe i na taj način gubi samopoštovanje i poštovanje prema drugima. A bez poštovanja on prestaje i voljeti«, citirao je Papa Dostojevskog.

Novi list

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com