Pošalji nam vijest
Mislili su neki da nas ne će biti ...
Mislili su neki da nas ne će biti ...
Objavljeno: 03-02-2018

OTOČACMislili su neki da nas ne će biti … poznati su stihovi pjesme koju pjeva Dražen Žanko. Ali, kako ne će biti, mora nas biti, ne nosi pjesma uzalud naslov „Od stoljeća VII.“. Pa tako je i s Mačkarama u Gackoj.

Dobro je znano da Mačkare u Gackoj već tradicionalno organizira Turistička zajednica Grada Otočca. Maškaranje i balovi su u Otočcu duge tradicije, oni najstariji se sjećaju nekadašnjih maškara i balova, kada su pripreme za pojedini bal bile takve kao da od njih ovisi život ili zdravlje. Ljudi su se za balove pripremali, organizirali, krojili i šili, pomno birali maske, odabirali teme. I onda, bilo je to još u vrijeme „bratstva i jedinstva“ pojavio se u Otočcu jedna persona u otočkom Komitetu partije, poznatija pod umiljatim imenom - Gargamel. I taj Gargamel je pod izlikom da se na maskirane balove može uvući „unutrašnji neprijatelj“ zabranio balove. Bilo je to „sedamdeset i neke“ ili koju godinicu kasnije. Ali, kako ničija nije gorjela do zore, nije ni njegova pa su maskirani balovi nastavljeni, tradicija je pokrenuta iznova, dosta teško, trebalo je koju godinu dok se opet nije stvorila navika i potreba maškaranja.

A kako su Turističkoj zajednici Grada Otočca voljom Gradskog vijeća srezana sredstva za organiziranje manifestacija, vjerojatno se računalo da se time dokončalo i Mačkarama u Gackoj. Kriva procjena! Kao iz inata javili su se direktorici Orešković sponzori, voljni namiriti najosnovinije troškove. A interes za bal u drugu subotu, 10. veljače (znakovita li datuma!) jedan jedini ove godine, nikada veći. Valjda ono što ima okus „zabranjena voća“ je kudikamo zanimljivije i intrigantnije. Ljudima izazovnije. Pa nije maškaranje nastalo tek tako, našao se način da se progovori i o onomu o čemu se „ne smije“, što je „zabranjeno“. Ništa nije zabranjeno, ma naravno da nije.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com