Pošalji nam vijest
O Isuse izranjeni - pučko crkveno pjevanje
O Isuse izranjeni - pučko crkveno pjevanje
Objavljeno: 27-02-2018

OTOČAC - O Isuse izranjeni… naziv je prvog koncerta korizmenoga pučkog crkvenog pjevanja i pobožnosti Gacke i Like koji će u Otočcu, u crkvi Presvetog Trojstva izvesti pjevačice i pjevači članovi KUD-ova iz Donjeg Lapca, Perušića i Kutereva te pjevačice KUU i župnog zbora iz Lešća u sklopu 27. svečanosti Pasionske baštine.
Koncert će biti održan u subotu, 10. ožujka u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu s početkom u 19 sati.
Koncept koncerta osmislio je dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent, s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Dr. sc. Joško Ćaleta je zajedno sa studentima KBF u Zagrebu (Ivan Buljan, Mihael Mojzeš) i Verom Dasović, djelatnicom GPOU Otočac na terenu (Donji Lapac, Kuterevo, Perušić) zabilježio te članove folklornih skupina u spomenutima mjestima potaknuo na izvođenje korizmenih napjeva na načine karakteristične u njihovim sredinama. Činjenica da je ova tradicija generacijama odbacivana nije pomogla ostvarenju cilja, no mladi entuzijasti (Ivan Starčević, Miro Tomić, Matej Šporčić) su se prihvatili ovog izazova i u svojim sredinama animirali starije istaknute pjevače koji tu tradiciju pamte.
I ovaj projekt kao i više dosadašnjih projekata istraživanja tradicijske glazbe na ovom području podržalo je GPOU Otočac.

GPOU/M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
 
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com