Pošalji nam vijest
Novac i za cvjetne i travne trake
Novac i za cvjetne i travne trake
Objavljeno: 28-02-2018

OTOČAC – Kada je poljoprivreda u pitanju, bolje rečeno kada je u pitanju zemljište i vegetacija, tu ima kojekakvih mjera poticaja za koje ljudi nužno ne znaju niti moraju znati. Evo nekih novosti kada su u pitanju IAKS mjere ruralnog razvoja u ovoj godini. Radi se o mjeri 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene. 

U tipu operacije 10.1.6 “Uspostava poljskih traka” pojednostavljene su obveze kako bi se olakšala provedba ove, za okoliš i bioraznolikost, vrlo važne operacije. U čemu je to olakšanje? Za cvjetne trake – siju se svake druge godine uz rub parcele (širina najmanje 5 m, dužina najmanje 100 m); trak može zauzimati najviše 30 posto površine ARKOD parcele.

Jasno su propisana biljne vrste s udjelom sjemena u smjesi. Ovisno o tome radi li se o ozimom ili jarom usjevu moguće je odabrati između dvije smjese – za jesenski i za proljetni rok sjetve.

Košnja je dozvoljena dva puta godišnje: u srpnju i nakon cvatnje (od 15. rujna do 15. listopada). Zaoravanje (svake druge godine) treba obaviti najranije 1. listopada.

Na cvjetnim trakama nije dozvoljena primjena pesticida.

Travne trake – također se siju uz rub parcele (širina najmanje 5 m, dužina najmanje 100 m); traka može zauzimati najviše 30 posto površine ARKOD parcele. Jednom posijana traka ostaje na parceli tijekom petogodišnjeg obveznog razdoblja.

Jasno su propisana biljne vrste i postotni udio pojedine trave u smjesi.

Košnja je dozvoljena dva puta godišnje, prva košnja obavlja se u prvoj polovici travnja (za jesensku sjetvu) ili u drugoj polovici travnja (za proljetnu sjetvu), druga košnja se obavlja u listopadu.

Na travnim traka nije dozvoljena primjena insekticida.

Jedinstveni zahtjev za ovu godinu podnosi se od 5. ožujka do 15. svibnja.

Eto, i na cvjetne i livadne trake može se brati novac. I to ne tako mali novac.

M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
 
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com