Pošalji nam vijest
Biskupi Otočke biskupije i danas postoje!
Biskupi Otočke biskupije i danas postoje!
Objavljeno: 09-03-2018

OTOČAC – U pravilu ta obljetnica (datum) mnogima (ma što mnogima, svima!) promakne. Ali ne promakne preč. Josipu Šimatoviću, gacke gore sinu. A ta obljetnica je 5. ožujka 1460. kada je uspostavljena papinom bulom Otočka biskupija. Evo što kaže preč. Šimatović:

Na današnji dan, dok su Amerikom još bizoni vladali, dogodilo se.....1460. godine. Na prijedlog kneza Sigismunda Frankopana papa Pio II. osniva novu biskupiju na području Gacke doline. Otočac papinskom poveljom dobiva status grada (civitas). Ovoj novoosnovanoj biskupiji pripadala su ova gacka područja: cijela Gacka dolina, Vrhovljansko i Dabarsko područje sve do Letinca i podkapelskih župa. S druge strane Ramljane i Kuterevo do Kosinja koji je i dalje ostao pod upravom Senjske biskupije.

Tako je bilo u povijesti, no zanimljivo je da Otočka biskupija postoji i u sadašnjosti (kao titularna) i da ona ima svog biskupa (isto tako titularnog ili naslovnog).
Naslovni biskup ili titularni biskup je naslov za one biskupe koji u Katoličkoj Crkvi nemaju teritorijalne biskupije po svijetu, nego vrše posebne službe u Crkvi, kao na primjer u rimskoj kuriji ili često i kao pomoćni biskupi. Takva je situacija i sa Otočkom biskupijom. Sveta Stolica od 1933. godine imenuje naslovne biskupe grada Otočca.
Danas je naslovni biskup grada Otočca Joaquím Humberto Pinzón Güiza, I.M.C., apostolski vikar u Puerto Leguízamo–Solano na sjeveru Kolumbije. Naslovnim biskupom grada Otočca imenovan je 21. veljače 2013. godine. Vikarijat 2015. godine broji oko 48.000 katolika, ima 5 župa, 10 misija, 13 svećenika (1 dijecezanski, 12 redovnika) i 3 bogoslova.

Ne znam kakva je ta Kolumbija danas, ali ono što sam gledao u filmovima, nije sjajno. Ako bi, kud sreće, jedan dan taj naslovni biskup protegnuo noge avionom do grada Otočca, koji je utemeljen papinskom poveljom, bojim se da bi ga dočekao samo naziv Otočac.
Sapienti sat!

J.Š.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
 
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com