Pošalji nam vijest
Veleposlanstvo u Londonu upozorava na prevare hrvatskih poduzetnika
Veleposlanstvo u Londonu upozorava na prevare hrvatskih poduzetnika
Objavljeno: 30-03-2018

ZAGREB - Slijedom sve učestalijeg obraćanja hrvatskih tvrtki, obrta i vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova) Veleposlanstvu RH u Londonu vezano uz financijske prevare od strane poslovnih i fizičkih subjekata u Ujedinjenoj Kraljevini, Nigeriji i Gani (zemljama koje VRH-London nerezidentno pokriva), želimo Vam skrenuti pozornost na sljedeće.

Naime pokazalo se kako se većina navedenih subjekata – a koji su naknadno ustanovili kako su bili predmetom prevare – upuštala u sklapanje vrijednih poslova s pravnim i fizičkim osobama u UK putem nevjerodostojnih oglasa preko Interneta bez prethodne provjere urednosti poslovanja kao i bez unaprijed dogovorenih bankovnih garancija kako će isporučena roba biti i plaćena. Tako se u najviše slučajeva radilo o pokušaju uvjeravanja  „lakog i brzog“ plasmana njihovih roba/usluga na tržište UK ili pak o nuđenju povoljne nabave opreme/mehanizacije za potrebe njihovog poslovanja u RH, a koja im nakon uplate nikad nije isporučena.

Kad je riječ o pokušaju prevara kod afričkih zemalja, najčešće se radilo o namjeri sudjelovanja na javnim natječajima koji su se naknadno pokazali lažnima. Također su zabilježeni i primjeri kada potencijalni prevaranti putem Interneta sami prilaze hrvatskim obrtima/tvrtkama u RH nudeći im mogućnost posredovanja pri plasmanu njihovih proizvoda/usluga  na tržište UK ili Afrike. U UK je primjetno i sve češće obraćanje na jezicima zemlja Istočne Europe ali i na hrvatskom, jer su se ove skupine pokazale „ranjive“ kada je u pitanju online kupnja ili sklapanje poslova.

Ujedno se želi skrenuti pozornost kako Veleposlanstvo u takvi situacijama nije u mogućnosti pružiti podršku u smislu povrata pogrešno uplaćenog novca ili pogrešno isporučene robe, već eventualno navedenu tvrtku uputiti na hrvatske institucije preko kojih su izvršene međunarodne financijske transakcije ili pak na odvjetničke usluge koje su u UK znatno više nego u RH.

Međutim, Veleposlanstvo uvijek može te unaprijed i preporuča da se hrvatski poslovni subjekti u slučaju potencijalne sumnje na vjerodostojnost tvrtke i pokušaj prevare, mogu obratiti Veleposlanstvu u smislu zamolbe za pregledom financijskog poslovanja i kreditne sposobnosti određene tvrtke kao i popis ovlaštenih osobe koji je zastupaju. Takve informacije poslovnim subjektima u RH mogu onda pomoći u procjeni i donošenju daljnjih odluka, iako je u konačnici uvijek odgovornost na samom poslovnom subjektu.

MVM/M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com