Pošalji nam vijest
10. travnja - 25. obljetnica konstituiranja grada Otočca
10. travnja - 25. obljetnica konstituiranja grada Otočca
Objavljeno: 10-04-2018

OTOČAC – Kako vrijeme brzo leti, tempus fugit, bilo je to kao da je jučer, a proteklo je već - četvrt stoljeća. Naime, 10. travnja 1993. g. grad Otočac je po treći puta u svojoj povijesti postao gradom. A valja se prisjetiti da je Otočac gradom proglasio papa Pio II. davne 1460. g. i to 5. ožujka, prigodom proglašenja Otočke biskupije. Otočac je u 18. stoljeću, u vrijeme Vojne krajine također bio još jednom postao gradom kao vojni komunitet. I eto, na 10. travnja 1993. ponovo je uskrisio ovaj grad.

Toga 10. travnja 1993. godine konstituirano je Gradsko vijeće, izabran je predsjednik toga vijeća, donesena je Statutarna odluka Grada Otočca (Statut je donesen tek kasnije), izabran je otočki gradonačelnik, izabrana su dva zamjenika gradonačelnika, doneseno je još niz drugih odluka koje moraju popratiti takav čin. Voljom tadašnjeg župana Ante Frkovića određen je 10. travnja za dan konstituiranja Grada Otočca. s konstituiranjem drugih gradova i općina krenulo se i prije i nastavilo kasnije, Otočac je zapao, eto, 10. travnja.

A o „mukama po Matiji“, kad je u pitanju borba za status Otočca kao grada, nekom drugom prigodom. Bila su to neka, sada se s odmakom od 25 godina može slobodno kazati, druga herojska vremena, kada je to nešto značilo, kada se stvaralo i gradilo, uspostavljalo, kada nitko nije mogao ni posumnjati da će mnogo toga biti u međuvremenu satrveno u političku pljevu. No, ne valja takvim mislima kvariti jubilej, zato svim Gačankama i Gačanima sretna 25. obljetnica konstituiranja Grada Otočca, in spe melius temporibus.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com