Pošalji nam vijest
Malo dizajnersko čudo za crvenkapu
Malo dizajnersko čudo za crvenkapu
Malo dizajnersko čudo za crvenkapu
Objavljeno: 22-04-2018

Kako raste senjska uskočka crvenkapa dodavanjem novih pačvoraka, koje osmišljavaju i izrađuju vrijedne  i spretne ženske ruke iz Otočca i Senja, tako se i priča o uskočkoj kapi grana u sve više smjerova ili novih potpriča.

Posebno velika jest (pod)priča o područnoj osnovnoj školi u Hrvatskom Polju. Učiteljica Mateja Posavi sa svoje tri učenice počela je prije nekoliko mjeseci izrađivati pačvorak za senjsku crvenkapicu, i to tako da su, potaknuti sudjelovanjem u projektu crvenkapice, učili šivati i vesti u sklopu izvannastavne aktivnosti domaćinstva (jer u školama domaćinstva zasad nema u redovnoj niti izbornoj nastavi, pa je ova mala škola i preteča novog kurikula). Pokazalo se da im to jako dobro ide, pa su poželjeli stroj za šivanje. Autorica projekta „Senjska kapa crvenkapa“ Marija Zudenigo doznala je za nagradnu igru Pfaff Hrvatska (koji je nakanio darovati nekome upravo stroj za šivanje) i brzo složila otočku ekipu te je ova mala škola prijavljena na natječaj Pfaffa.

- Tada se dogodilo čudo sinergije koje je stroj za šivanje donijelo upravo ovoj školi. Učiteljica Mateja Posavi napravila je nekidan svoje prve bodove pod budnim okom Pfaff Hrvatska i stroj je stigao u svoj novi dom, u Područnu školu Hrvatsko Polje. Veselje stvaranja može opet iznova početi. Ova je priča velika kao Ljubav, a njihov pačvorak za crvenkapu ima neku drugu dimenziju – istančanom intuicijom naslućuje umjetnica Zudenigo.

Sve spretnije ručice učenica upravo dovršavaju pačvorak koji se pretvorio ne samo u podlogu za demonstraciju vještine šivanja nego u pravo dizajnersko remek-djelo. Kakve li će to jednog dana biti krojačice i dizajnerice!

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com