Pošalji nam vijest
Crvenkapica na Fortici - kulturna baština na aktivan način
Crvenkapica na Fortici - kulturna baština na aktivan načinCrvenkapica na Fortici - kulturna baština na aktivan načinCrvenkapica na Fortici - kulturna baština na aktivan načinCrvenkapica na Fortici - kulturna baština na aktivan načinCrvenkapica na Fortici - kulturna baština na aktivan načinCrvenkapica na Fortici - kulturna baština na aktivan načinCrvenkapica na Fortici - kulturna baština na aktivan način
Crvenkapica na Fortici - kulturna baština na aktivan način
Objavljeno: 25-04-2018

Na otočkoj Fortici odigrao se danas vrlo zanimljiv i neobičan događaj. Fortica, koju su prije 400 godina izgradili senjski uskoci, danas je imala priliku prisjetiti se starih slavnih dana i ponovno se susresti, doduše ne sa samim uskocima, ali svakako s čuvarima uskočke tradicije i kulturne baštine općenito, nacionalne i lokalne.

Projekt Senjska uskočka crvenkapa, od milja Crvenkapica, na čelu s Marijom Zudenigo danas je gostovao u Otočcu gdje je u koordinaciji s udrugom Baštinica dobio i podnaslov - Crvenkapica na Fortici.

Na otočkoj tvrđavi Fortici u 11 sati počeo je svojevrsni performance na kojem su predstavljeni svi pačvorci slojevitih poruka i znakovlja koje su izradile mnoge vrijedne ruke iz Otočca i Brinja. Okupili su se izrađivači tih bogato ukrašenih komadića crvene tkanine, namijenjenih za izradu goleme uskočke crvenkape, da bi i sudjelovali u njihovu spajanju na 3 načina: ručnim šivanjem i strojnim šivanjem uz pomoć starinske mašine ili modernog stroja za šivanje.

Prisjetimo se, da bi se "okapila" tvrđava Nehaj potrebno je 14 tisuća pačvoraka (dimenzije 50 x 50). Danas je u Otočcu sakupljeno 25 pačvoraka. Izradili su ih pojedinci, članice udruga Baštinica i Gačanka iz Otočca, Pavenka iz Brinja, Dječji vrtić Ciciban Otočac, Dječji vrtić Tratinčica Brinje, učenici Srednje škole Otočac, korisnici Đačkog doma Fortica Otočac, učenici OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac (PŠ Hrvatsko Polje), učenici OŠ Luka Perković Brinje (PŠ Križpolje). Medijski su događaj popratili HRT, Hrvatski radio Otočac i nekoliko portala. Događaj su podržali i Foto klub Otočac, DVD Otočac i Grad Otočac.

Crvenkapici želimo puno sreće u daljnjem sakupljanju pačvoraka i naposlijetku u ostvarivanju zamišljenog cilja. Zrno po zrno - pogača, kamen po kamen - palača!

 

Petra Orešković

Foto: G. Orešković (Foto klub Otočac), K. Furlan, D. Tonković

 

Nastavit će se...

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com