Pošalji nam vijest
Otvoren je Senjski interdisciplinarni simpozij 2018.
Otvoren je Senjski interdisciplinarni simpozij 2018.Otvoren je Senjski interdisciplinarni simpozij 2018.Otvoren je Senjski interdisciplinarni simpozij 2018.
Otvoren je Senjski interdisciplinarni simpozij 2018.
Objavljeno: 28-04-2018

U Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju 27. travnja u 10 sati otvoren je prvi Senjski interdisciplinarni simpozij posvećen Silviju Strahimiru Kranjčeviću u povodu 110. obljetnice smrti i 120. obljetnice izdanja zbirke Izabrane pjesme pod nazivom "Fenomen Kranjčević: Zdravo ste nam, braćo, u kamenu Senju!" 

Svečani je program Simpozija započeo pjesmom ženske klape Senjkinje, koja je ovom prigodom izvela obrade Kranjčevićevih pjesama "Na obali uskočkoga grada" i "Radniku" u aranžmanu poznatg senjskog skladatelja Frana Šojata i uz klavirsku pratnju prof. Ivone Šojat. 

U punoj dvorani gostima se prigodno obratila prof. Ana Vukelić, jedna od oranizatorica Simpozija i koordinatorica projekta, koja je pozdravila prisutne i naglasila važnost ovoga događaja u Europskoj godini kulture, ali i posebnost manifestacije kao jedinstvenog događaja u Senju. Zahvalila je također svima koji su pomogli da Simpozij dobije svoju puninu. Posebno je istaknula veliku potporu i pomoć Grada Senja. Gradonačelnik Sanjin Rukavina službeno je otvorio prvi Senjski interdisciplinarni simpozij uz riječi zahvale Organizacijskom i Programskom odboru.  

U nastavku programa okupljenima se obratio izv. prof. dr. sc. Daniel Miščin, predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija, mr. sc. Božidar Petrač, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika i glavni urednik nakladničke kuće Alfa te gospodin Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. Svi su govornici složni u jednome - Senj mora ponovno biti uz Silvija i za Silvija, a ova manifestacija početak je ponovnog valoriziranja njegova lika i djela. 

U Pučkom otvorenom učilištu organizirana je i prigodna izložba djela Silvija Strahimira Kranjčevića ljubaznošću Gradske knjižnice Senj i Matice hrvatske. 

Svečanost su uveličali gradski dužnosnici, ravnatelji gradskih ustanova i trgovačkih društava, profesori i učenici Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića i Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića, savjetnica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin te crkveni velikodostojnici: biskup u miru mons. Mile Bogović, dekan senjskog dekanata Silvio Milin i župnik Richard Pavlić. 

Tematska predavanja započela su nakon otvaranja, a ugodno druženje i izlaganja znanstvenih radova traju čitav dan u petak i subotu. Gosti Simpozija posjetit će kulu Nehaj, Park Pjesnika i rodnu kuću Silvija Strahimira Kranjčevića. 

Ana Vukelić

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com