Pošalji nam vijest
Kugli i Pleše u book cafeu
Kugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeuKugli i Pleše u book cafeu
Kugli i Pleše u book cafeu
Objavljeno: 09-05-2018

Potresna sudbina 17-godišnjeg Jakova, koji zaglavi u bespućima onkraj zakona, ali se i uspije izvući iz tame nasilja, droge i depresije, na poseban je način ispripovijedana na sinoćnjem književnom eventu u book cafeu Paradiso u Otočcu.

Predstavljen je roman Hod po rubu, nastao u koautorstvu spisateljice  Rosie Kugli i novinarke Marijane Pleše, objavljen u izdanju Ženska posla i uz potporu tvrtke BCC Services koja je prepoznala važnost aktualiziranja teme maloljetničke delinkvencije u hrvatskom društvu. Roman je uključen u javnozdravstvenu kampanju prevencije vršnjačkog nasilja „Nije cool biti bully“ (koju su pokrenuli Grad Zagreb i Centar za zdravlje mladih).

Ovim poučnim i zanimljivim štivom koje se čita u dahu publici je prezentirana tema maloljetničke delikvencije, alkoholizma, života u odgojnoj ustanovi (popravnom domu). Da je tema 'pala na plodno tlo' svjedoči i potpuna pozornost publike, mahom vrlo mlade, ali i pojedinaca čija je struka institucionalni rad s problematičnom mladeži, kao i roditelja koji su se mogli poistovjetiti s mukama Jakovljeva oca nakon što doznaje da mu je sin „na rubu“, korak do provalije.

Rosie Kugli piše ljubavne i antiljubavne romane, kolumne za neke ženske tjednike i portale, dobitnica je više prvih nagrada na natječajima za kratku priču, a inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu s posebnim smislom za ogoljavanje licemjerja i negativnih društvenih pojava poput korupcije, kriminala, neosjetljivosti sustava. Za knjigu o mladoj narkomanki „Nisam ti rekla…“ dobila je književnu nagradu Grigor Vitez.

Po struci pravnica, Kugli je pripravničke godine provela na odjelu za maloljetnike, a taj osobni doživljaj tužne sudbine maloljetnog dječaka s kojim se susrela radeći na sudu, rezultirao je nastankom romana Hod po rubu. Iz novinarskog kuta roman je do-pisala Marijana Pleše, novinarka Nacionala, Večernjeg i Zagrebačkog lista, nova književna nada.

Dvije fabule, ona o Jakovu i druga o mladoj novinarki Josipi, paralelno teku dok se sudbine dvoje likova ne isprepletu i postanu jednom radnjom. Dječak, kojemu je umrla majka, a otac alkoholičar ga zanemaruje, utjehu nalazi u 'lošem društvu', zagrebačkoj kvartovskoj klapi koja ga najprije ponižava, a potom prihvaća jer i on prihvaća sva njihova pravila: pušiti travu, biti pretučen i tući, pljačkati novčanike u automobilima i trgovine.

Nakon pljačke mjenjačnice dospijeva u istražni zatvor za odrasle (iako ima samo 17 godina) gdje proživljava stravične trenutke, potom u odgojnu ustanovu za mlade gdje će doživjeti postupnu preobrazbu nabolje kad pronađe ono što ga u životu ispunjava – drvodjeljstvo. Unatoč tome što je proživio nešto što nijedan mladi čovjek ne bi smio proživjeti, za Jakova ima nade jer su uz njega novostečena prijateljica novinarka Josipa, otriježnjeni otac, ravnatelj popravnog doma, čak i djed.

Topla i poučna je to priča o važnosti prijateljstva i obitelji, a značit će nešto svakome tko je iskusio bilo kakve trnovite stranputice.

Osim uvodnog obraćanja Tamare Jurković, kratkih pasaža autorica Kugli i Pleše te osvrta moderatorice Manje Kostelac-Gomerčić, posebno upečatljiv dio večeri bila su čitanja ulomaka iz romana.  Izvrsna glumačka interpretacija Darija Erora oduševila je nazočne.

U književnu večer uklopljena je, sukladno htijenjima 'domaćice' book cafea o promidžbi domaćih obrta, radinosti, OPG-a i turističkih potencijala, i promocija pčelarskih proizvoda OPG-a Furlan. Uz degustaciju svih vrsta meda uz tople lučke pogačice i friške medenjake, Marijana Furlan ponudila je posjetiteljima book cafea i priču o začetku i razvoju obiteljskog pčelarenja, ovjenčanog mnogobrojnim nagradama, od onih za kvalitetu meda do dizajnerskog rješenja promotivnih materijala i teglica (rasplesane pčelice u ličkom kolu s tipičnim zapovjedima – ajd' u kolo!, skoči, poskoči!, okreni kolo!, u mistu hopa!, itd.). Doznali smo da je glavni pogon na imanju na Luki u Otočcu, pomoćni u Korenici, a ljubav prema pčelarstvu Darku Furlanu je još u osnovnoj školi usadio, a tko drugi nego najpoznatiji otočki pčelar i nastavnik Ante Marinić, u pčelarskoj grupi koju je svojevremeno vodio u osnovnoj školi.

Po mnogo čemu večer za pamćenje dokazuje da su književna druženja u book cafeu, a od prosinca nanizalo ih se pet, šarolike tematike, najrazličitijih predznaka, drugačijih naglasaka, a tomu je potvrda i najavljeno sljedeće književno gostovanje krajem lipnja. Gost književnik u book cafeu bit će Damir Karakaš.

Autorice Rosie Kugli i Marijana Pleše tijekom prijepodneva gostovale su i u Srednjoj školi Otočac gdje su tijekom jednog školskog sata gimnazijalcima, ekonomistima, poslovnim tajnicama i elektro-strojarima približile tematiku maloljetničke delikvencije i „hoda po rubu“. Temu je upečatljivim primjerima iz stvarnog života vješto potkrijepio i psiholog Viktor Božičević koji je godinama u školama odrađivao tematiku prevencije ovisnosti u mladoj populaciji.

 

M.K.G.

Foto: M.J./M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com