Pošalji nam vijest
Odoše Japodi za Rusiju
Odoše Japodi za RusijuOdoše Japodi za RusijuOdoše Japodi za RusijuOdoše Japodi za RusijuOdoše Japodi za RusijuOdoše Japodi za RusijuOdoše Japodi za RusijuOdoše Japodi za RusijuOdoše Japodi za RusijuOdoše Japodi za RusijuOdoše Japodi za Rusiju
Odoše Japodi za Rusiju
Objavljeno: 11-05-2018

U suradnji Državnog povijesnog muzeja St. Petersburga (Rusija) i Arheološkog muzeja u Zagrebu, 17. svibnja 2018., otvara se izložba "Japodi, tajanstveni gorštaci" autorice Lidije Bakarić i koautorice Slađane Latinović. Izložba je organizirana povodom obilježavanja 50 godina prijateljstva grada Zagreba i St. Petersburga.

Japodi su pretpovijesna etnička grupa koja je obitavala na prostoru gorske Hrvatske (Ogulin – Otočac) i na sjeverozapadnom dijelu BiH (okolica Bihaća) u posljednjem tisućljeću stare ere. Odlikuju se specifičnim likovnim izražajem. 

Naglasak izložbe je na promociji nacionalne pretpovijesne baštine Hrvatske. Sastoji se od 230 izložaka, datiranih od 12. st. pr. Kr. (predjapodsko doba) do 1. st. po Kr. Mnoštvo zidnih panoa ispunjeni su tumačenjima građe.

Izložba će biti otvorena do 24. lipnja 2018.

I tako, i ovdje „konja za trku“ imamo. Ovu bogatu, inspirativnu izložbu, s mnoštvom arheoloških japodskih nalaza iz cijele gorske Hrvatske, ponajviše s lokaliteta iz okolice Otočca (Prozor, Kompolje), sada će vidjeti i ruska kulturna javnost.

U sklopu izložbe bit će prilike i za promidžbu aktualnih turističkih destinacija na prostoru nekadašnje Japodije, u što se promo-materijalima uključila kao partner i Turistička zajednica Grada Otočca.

 

AMZ/M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com