Pošalji nam vijest
Moderan japodski nakit oduševio Ruskinje
Moderan japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio RuskinjeModeran japodski nakit oduševio Ruskinje
Moderan japodski nakit oduševio Ruskinje
Objavljeno: 21-05-2018

Jako veliko zanimanje vladalo je za otvorenje izložbe "Japodi, tajanstveni gorštaci" autorice Lidije Bakarić i koautorice Slađane Latinović u Sankt Peterburgu u Rusiji prošlog četvrtka. U suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Državnog povijesnog muzeja St. Petersburga izložba je organizirana povodom obilježavanja 50 godina prijateljstva grada Zagreba i St. Petersburga.

Izložbu je otvorio ravnatelj The State Museum of the History of St. Petersburg Sergey Kalyuzhin naglasivši kako je riječ o izuzetno vrijednoj i zanimljivoj izložbi koja je dostupna svim posjetiteljima, i onim pasioniranim ljubiteljima starine i prosječnim posjetiteljima, jer su svi tekstovi priređeni na ruskom i engleskom jeziku, a katalog izložbe je također na ruskom jeziku.

Publici su se obratile i obje autorice, a Lidija Bakarić je na tečnom ruskom jeziku objasnila tko su bili Japodi, gdje su i kako živjeli. S obzirom da je posjetiteljima to bio prvi susret s Japodima i da nikada nisu čuli za taj narod, odgovorila je i na njihova brojna pitanja.

Bilo je očigledno koliko im je tema bila zanimljiva i s kolikim su oduševljenjem razgledali izloške i raspitivali se. Najviše ih je zadivio jantar, raznovrsni jantarni nakit i općenito priča o jantaru i putu jantara od Baltika do Hrvatske. Kulturno bogatstvo Hrvatske u ovom prapovijesnom segmentu doživjeli su kao veliko otkriće.

– Nemam riječi koliko su se divili jantaru, pogotovo kad su čuli za starost, rekla nam je Lidija Bakarić.  Posjetitelji su na otvorenju bili naprosto oduševljeni i pitali su za gotovo svaki predmet. Zanimljiv kuriozitet je da nitko nije pitao ništa dodatno o japodskoj kapi koja u Hrvatskoj u pravilu izaziva najveću pozornost i raznorazne polemike. Rusima kapa nije imala neko značenje, dok su Ruskinje definitivno 'pale' na jantarni nakit, fibule i ogrlice. Hit su bile i ogrlice od staklenih perli, za koje je više posjetitelja kazalo da bi ih rado nosilo.

Naglasak ove izložbe je na promociji nacionalne pretpovijesne baštine Hrvatske. Japodi su pretpovijesna etnička grupa koja je obitavala na prostoru gorske Hrvatske (Ogulin – Otočac - Pounje) i na sjeverozapadnom dijelu BiH (okolica Bihaća) u posljednjem tisućljeću stare ere. Izložba ima 230 izložaka, datiranih od 12. st. pr. Kr. (predjapodsko doba) do 1. st. po Kr. Mnoštvo zidnih panoa ispunjeno je tumačenjima građe.

U sklopu izložbe 'kutak' je dobila i turistička priča o današnjoj Gackoj jer posjetitelji mogu usput pogledati i promotivne filmove i uzeti promidžbene brošure TZG Otočca.


Izložba će biti otvorena do 24. lipnja 2018.

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com