Pošalji nam vijest
Carinici preuzimaju od poreznika kontrolu izdavanja računa
Carinici preuzimaju od poreznika kontrolu izdavanja računa
Objavljeno: 29-05-2018

OTOČAC – Ova turistička sezona ugostiteljima ne će biti čarobna, barem što se tiče kontrole urednosti naplate PDV-a. Naime, Ministarstvo financija odlučilo je dodatno drastično postrožiti kontrole obračuna i naplate PDV-a, pojačanim kontrolama želi još više povećati učinkovitost naplate ovog poreza. A u čemu je novost? Novost je u tome da kontrolu naplate ovog poreza ne će od 1. lipnja, kao što je to bilo do sada, obavljati Porezna uprava, već se sve prebacuje na Carinsku upravu. Dakle, carinici će biti ti koji će kontrolirati naplatu PDV-a.

Ne bi to bilo ni pol muke da Ministarstva financija nije uložilo značajna sredstva u suvremene metode kontrole naplate poreza. Ni manje ni više, carinski su djelatnici već dobili sofisticiranu informatičku opremu koju koriste porezne službe u Izraelu i SAD-u. A u naplatu poreza, odnosno učinkovitost kontrole, kada su u pitanju ove dvije države, ne treba ni najmanje dvojiti.

A kako će to u praksi izgledati, ta kontrola? Onako fino, gospodski, da gosti ne budu uznemireni. Carinik će imati svoj laptop ili pametni mobitel, doći će u lokal u civilnoj odjeći, ni po čemu ne će odavati da je carinik, te će preko programiranog mobitela ili laptopa moći kontrolirati izdaju li konobari račun ili ne. Čim preko mobitela uoči neku nepravilnost, carinik će moći poreznog prekršitelja uhvatiti na djelu toga časa.

Od 1. srpnja će djelatnicima dalmatinskim Carinskih uprava u ispomoć stići i veliki broj carinika iz unutrašnjosti Hrvatski. Po prvi puta u kontrolu fiskalizacije po dalmatinskim ljetovalištima bit će uključene i mobilne jedinice koje su direktno pod ingerencijom Središnjeg ureda Carinske uprave Zagreb.

Uvedenima mjerama i pojačanim nadzorom želi se uvesti savršen red u naplati temeljnog prihoda državnog proračuna, te povećati porezna svijest i savjest kod obveznika fiskalizacije. A da se nije s neizdavanjem računa za šaliti, svjedoče i zapriječene novčane kazne od minimalnih 10.000, pa do maksimalnih 500.000 kuna.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com