Pošalji nam vijest
Održan 38. Dan maturanata senjske gimnazije
Održan 38. Dan maturanata senjske gimnazije
Objavljeno: 23-06-2018

Danas je u Senju održan Dan maturanata, odnosno tradicionalno okupljanje i 38. po redu Susret maturanata senjske gimnazije.

Od osnutka Kluba maturanata senjske gimnazije davne 1980. godine, njegovi članovi redovito se okupljaju svaku godine i to četvrtu subotu u lipnju. Osim iz Senja, na susret svake godine dolazi mnoštvo senjskih maturanata koji žive diljem Hrvatske i svijeta, a s posebnim se entuzijazmom okupljaju jubilarci s okruglim maturantskim „stažom“.

I ove godine za brojne okupljene maturante njihov Klub pripremio je bogat i raznolik cjelodnevni program. Nakon jutarnje đačke mise, maturanti su posjetili Gradsku knjižnicu Senj te prisustvovali otvorenju maturantske izložbe koju već tradicionalno u sklopu Susreta organiziraju senjska knjižnica i Klub maturanata s ciljem predstavljanja umjetničkih radova članova Kluba. Ove godine pod nazivom „Iz mojega kuta“ predstavljena je serija ekspresivnih i koloristički snažnih slika u tehnici akrila mlade senjska umjetnice i studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti Borne Matičić.

Centralni dio programa održao se u POU M. C. Nehajeva Senj gdje su okupljeni maturanti izvješteni o radu Kluba u proteklom razdoblju, a među ostalim je istaknuto da su na netom održanoj Izbornoj skupštini Kluba za predsjednicu i podpredsjednika ponovno izabrani Branka Lončarić i Silvije Šojat, a za tajnika Branko Svast. Maturanti jubilarci s 50, 55 te oni s preko 60 godina maturantskog „staža“ nagrađeni su prigodnim poklonima.

Za kulturno-zabavni program bili su zaduženi učenici senjske osnovne i srednje škole te Plesna skupina „Vile“. Puna sala imala je prilike uživati u uglazbljenim stihovima velikog Kranjčevića, u uprizorenjima iz djela laureata senjske čakavštine Krešimira Stanišića te u vremeplovu sa poznatim likom iz senjske dječje književnosti, Zorom Riđokosom koji je zorno prikazao Senj nekad i sad kroz vizuru i zapažanja novih generacija.

Za dobru atmosferu okupljenih zadužen je bio VIS Bonaca, a nakon prozivke jubilaraca u prostorijama senjske srednje škole Pavla Rittera Vitezovića i okončanja službenog dijela programa, maturanti su i u ostatku dana nastavili s neformalnim druženjima i pojedinačnim susretima s kolegama i prijateljima iz svoje generacije.

 

OKVIR-SENJSKI KLUB MATURANATA-JEDINSTVENA UDRUGA GRAĐANA

Klub maturanata senjske gimnazije danas okuplja preko 1000 članova, a osnovan je s ciljem okupljanja maturanata bivše Senjske gimnazije, a kasnije i maturanata Centra za odgoj i usmjereno obrazovanja Vladimir Čopić koji su pohađali programe srodne gimnazijskima, te od 1991. maturanata Opće gimnazije Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju.

Osnovna uloga Kluba je održavanje i njegovanje tradicije  te čuvanje uspomene na slavnu Senjsku gimnaziju iz koje su iznikli mnogi velikani kulturne i političke povijesti Senja i Hrvatske. 

Bogatstvo povijesti školstva, odnosno gimnazije u Senju logičan je razlog zbog kojeg se ovakva jedinstvena udruga građana, koja njeguje tradiciju svoje srednjoškolske obrazovne ustanove, pojavila upravo na senjskom području. Uz primarni cilj, organizaciju Susreta maturanata, Klub je aktivan cijele godine te svojim radom daje značajan doprinos ne samo baštinjenju senjske srednjoškolske tradicije, nego i općenito razvoju i njegovanju kulture i tradicije senjskog kraja. 

 

 Zoran Pika Hapčo

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com