Pošalji nam vijest
Coklja ... coklja ti je za vajk, samo kad ni kiše
Coklja ... coklja ti je za vajk, samo kad ni kiše
Coklja ... coklja ti je za vajk, samo kad ni kiše
Objavljeno: 11-07-2018

OTOČAC – Bože mi prosti, danaske se narod svačemu čudi, kaj Alica u zemlji čudes. A ja ne znan čemu se ima čudit? Na maloj placi žene prodajedu coklje, ima ni lipi beli, lešćarski cokalj, a ima i ni crni gumon podašiveni – kuterevski cokalj. Već se počelo divanit: aha, leto nikakovo, eto zime dok se coklje prodajedu. Konda su coklje samo za zimu, coklje se nosidu i po letu, još kako. Jerbo coklja ti je univerzalna obuća, oš po zimi po kući, oš po čviki po vani, oš kad je suvo, oš po letu, samo kad je kiša – miči coklje čin dalje.

A unda jopet, čemu se čudit ča se u srpnju cokljurine prodajedu? Pa gredu li sadaj dva velika zbora kod nas u Gackoj? Gredu! U pondiljak je Majka Božja Kuterevačka, Kuterevci je zovedu Karmenica, a mi kako ki, lipo coklje na noge i na zbor. Unda je u istoj nedilji i sveti Ilija u Sincu, Iliinja, Sinčerani velidu Ilinja, a kadaj ćeš coklje nosit ako neš tad? Eto, prilika je za coklje. A još kase zna da su coklje naše zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u Rvackoj, pa ki će se s nami?

A kako novi svit ne zna odobisti ča bi, već u toj modi nema česa nema, sve se isprovalo, šnajderice skroile i sašile, moda je došla dotljen da se već i gole guzice, da prostite, šeće ulicon (to dojde kaj najnovija moda), ženske su počele nosit cokljice s nekvin mašljinčićima, srcašcima i tako tin. Neki veli: vidi ben; drugi se samo nasmijedu, treći falidu. A narod kaj narod, nema toga na svitu ki bi mu udovoljil. Bilo i biće, rekla moja pokojna baba Ane. E.

I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com