Pošalji nam vijest
Proslavljena Velika Gospa u Zavalju
Proslavljena Velika Gospa u Zavalju
Objavljeno: 18-08-2018

ZAVALJE - Umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan predvodio je slavlje blagdana Velike Gospe u župi Zavalje, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se nalazi izvan hrvatskih državnih granica, u susjednoj Bosni i Hercegovini. Koncelebrirao je mjesni župnik Zavalja, kao i Donjeg Lapca i Boričevca Dino Rupčić i župnik Bihaća fra Bone Tomić, a župna crkva sv. Franje Asiškog bila je prepuna domaćih vjernika i hodočasnika iz Bihaća i susjednih naselja. Liturgijskim pjevanjem a kapela pod vodstvom Dragice Keča, misu je animirao KUD Plješivica i domaće žene.

-Poštovani kršćanski narode, hodočasnici, danas slavimo blagdan Velike Gospe u srcu mjeseca kolovoza, Crkva slavi Ženu odjevenu suncem. Najstariji i najveći blagdan kojeg neki zovu i ljetni Božić. Dan je to velikih pokreta vjernika koji u marijanskim svetištima nalaze svoj duhovni mir i kada iznova slušaju radosnu poruku o Marijinoj proslavi duše i tijela. Ona je primjer za sve nas da i mi možemo isto postići spasenje duše i tijela. Važno je to danas kada se pretjerano obožava tijelo, a zanemaruje duša, ali i kada se prezire tijelo (primjeri ratnih logora, trgovanja ljudima, ratna stradanja). Utješna je poruka vjere da duša i tijelo imaju dostojanstvo u očima Boga – propovijedao je biskup Milovan.

Biskup Milovan zatim je Mariju istaknuo kao branu napasti koja radi protiv braka, obitelji, majčinstva i koja bira put poslušnosti Bogu. - Ona je i brana hedonizmu koji sve više zauzima današnjeg čovjeka. Bog nas je stvorio za sreću, ali taj put vodi kroz evanđelje. Žena odjevena suncem putokaz je nade i utjehe, a njen je glavni zavjet volja Božja i služenje dobru ljudi. Ona je putokaz nama kao se vrši volja Božja i pokazuje put života. Blagdan Velike Gospe daje nam optimizam i poziv na ustrajnost na putu življenja vjere – zaključio je biskup Milovan svoju blagdansku homiliju.

GSB/M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com