Pošalji nam vijest
Još malo o kompoljskoj Stipanji
Još malo o kompoljskoj StipanjiJoš malo o kompoljskoj StipanjiJoš malo o kompoljskoj StipanjiJoš malo o kompoljskoj Stipanji
Još malo o kompoljskoj Stipanji
Objavljeno: 22-08-2018

KOMPOLJE - Unatoč planu da ovogodišnja kompoljska "Stipanja", zbog više razloga, bude skromnija nego predhodnih godina, to se uopće nije osjetilo. Štoviše, sve je bilo dostojanstveno, svečano i raspjevano, a osjećalo se i 'obiteljsko ozračje' predhodnih dana. Naime, trodnevna duhovna priprava, koja se zbog Velike Gospe svela na 'dvodnevnicu', bila je - zbog 'Godine obitelji' u našoj biskupiji - sva u znaku OBITELJI.

A subotnji "zbor", već od ranoga jutra - kad su članovi kompoljskoga LD "Vepar" postavljali kotao s vatrom za kuhanje gulaša hodočasnicima, dok je "šank" za piće konoba "Konak" dopremila predhodne večeri - bio je okupan suncem. Vjerni se narod tradicionalno zajedno s domaćim župljanima okupio iz cijeloga 'susjedstva' pa je ispunjena crkva lijepo odzvanjala himnom Sv. Stjepanu "Zdravo Božji službeniče", dok je procesija svećenika prilazila oltaru. Predvoditelj slavlja, lanjski zlatomisnik mons. dr. Milan Šimunović radostno je pozdravio sve okupljene, posebno svećenike – u koncelebraciji su, uz župnika, bili otočki župnik i dekan mons. Tomislav Šporčić, švički župnik vlč. Mile Rajković, križpoljski župnik fra Juro Marčinković i duhovnik slijepih don Jure Ladišić - izrazivši važnost upravo druženja i okupljanja oko Isusa i međusobno, jer u sadašnjim i budućim teškoćama izdvojeni pojedinci koji su daleko od zajednice neće moći ni izdržati ni opstati…

Pri koncu misnoga slavlja župnik je u prigodnoj riječi najprije domaćim vjernicima čestitao "letnju Stipanju" te pozdravio sve hodočašnike iz Otočca, Švice, Brloga, Vratnika i ostalih župa, kao i svoju rodbinu koja (s poljičkim specijalitetima) svake godina dolazi iz Dalmacije u Kompolje. Zahvalio je svim kolegama svećenicima iz dekanata s kojima ima izvrstnu suradnju te prenio čestitku onih koji su obvezama spriječeni sudjelovati u slavlju, kao i predstavnike gradskih vlasti kulturnih ustanova - otočkoga dogradonačelnika Nenada Jankovića i ravnateljicu GPOU-a Nadu Avsec. Pohvalio je svoje suradnike, posebno članove ŽPV, koji su se više zauzeli u organizaciji slavlje "Stipanje", zatim članove župnoga zbora (koji odvajaju vrijeme i ulažu žrtvu za marljivo vježbanje kako bi liturgija bila što ljepša - Bogu na slavu, na radost župnoj zajednici i na vlastitu duhovnu izgradnju). Vrijedi istaknuti da je upravo na tome misnome slavlju prvi put svečano 'izvedena' "Kompoljska misa" (Gospodine, Slava, Svet i Jaganjče 'složeni' na napjev dviju izvornih kompoljskih uskrsnih pjesama), što je i mali kulturni (glazbeni) fenomen. Župnik je na koncu posebno zahvalio mons. Šimunoviću ne samo za predvođenje slavlja i upućenu prigodnu riječ, nego i za svu suradnju te veliku energiju koju ulaže kako bi se i župa i župljani uzdignuli na još višu vjersku i kulturnu razinu. Don Anđelko je još napomenuo kako je, "zbog izcrpljenosti obnovom crkve i nekim drugim okolnostima", ovogodišnja "Stipanja" 'organizacijski' skromnija od prijašnjih te je dodao da će to biti sljedeće godine nadoknađeno. Na kraju je zahvalio domaćicama koje su pripremile kolače za goste te je sve pozvao na nastavak radostnog druženja na pučkom veselju pored crkve.

A u tome dijelu slavlja kompoljski su lovci na stolovima i klupama konobe "Konak" svima podijelili "kotlić", dok su sve, na umjetničkoj razini višoj od uobičajene, na pjesmu i ples 'tjerali' članovi tamburaškog sastava "Patrioti". Veselje je trajalo sve do 18 sati, kada je u crkvi slavljena sveta misa (sasvim neuobičajeno - bilo je u koncelebraciji šestero svećenika!) sakramenta ženitbe koju su sklopili župljanka Kompolja Marija Odorčić i njezin zaručnik Alen-Josip Grivić iz Zagreba. Sukladno tradiciji, i nakon toga slavlja dio župljana ostao je pored crkve uz laganu pjesmu i druženje, za pamćenje još jednoga lijepog susreta i crkvenoga zajedništva!

A.K./M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com