Pošalji nam vijest
Senjska kulturna jesen 2018. u bogatim nijansama
Senjska kulturna jesen 2018. u bogatim nijansamaSenjska kulturna jesen 2018. u bogatim nijansamaSenjska kulturna jesen 2018. u bogatim nijansama
Senjska kulturna jesen 2018. u bogatim nijansama
Objavljeno: 31-08-2018

Senjski književnik Vjenceslav Novak u svojoj pripovijetci U glib opisuje „turoban jesenski mrak“ kao glavnu odrednicu nadolazećeg godišnjeg doba. Ipak, najavljena kulturna događanja u Senju svjedoče o tome kako nema mjesta turobnosti i neaktivnosti, već nas, naprotiv,  očekuju novi projekti i svježa događanja.

 

22. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA TISKARSTVA, DIZAJNA I GRAFIČKIH KOMUNIKACIJA BLAŽ BAROMIĆ

22. Međunarodna konferencija tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija Blaž Baromić održat će se u Senju od 12. do 15. rujna 2018. godine, a obuhvaća teme povijest tiskarstva, knjige i pisma, grafičke komunikacije i mediji, grafički dizajn, fotografija, izdavaštvo, priprema za tisak, tisak, dorada, ambalaža, tehnologija izrade kartica, sustav upravljanja bojom i kolorimetrija, materijali, postojanost
papira i otisaka, kontrola kvalitete, marketing, ekologija i ostale teme vezane uz tiskarstvo, dizajn i grafičke komunikacije. Organizatori Konferencije su Grafički fakultet iz Zagreba, Sveučilište Sjever, Hrvatska udruga bivših studenata i prijatelja Grafičkog fakulteta, Hrvatsko društvo grafičara, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske – Centar za grafičko inženjerstvo, Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta iz Slovenije, Inštitut za celulozo in papir iz Ljubljane, Univerzitet u Travniku, Fakultet za tehničke studije (Bosna i Hercegovina) i Ogranak Matice hrvatske Senj. Suorganizatori su University of Technology, Faculty of Chemistry Brno (Češka) te Tekstilno-tehnološki fakultet Zagreb.

Radovi autora predstavit će se kroz pozvana predavanja, predavanja koja će se održati u sklopu pojedinih sekcija i kroz postersku sekciju. U sklopu će Konferencije biti održan stručni seminar, okrugli stol, organizirane radionice te otvorena međunarodna žirirana izložba fotografija. Također će biti predstavljeni i znanstveni i stručni radovi studenata koji konkuriraju za Nagradu za najbolji studentski rad. Uz navedena događanja, Konferencija će organizacijom svečane večere, izleta i drugih popratnih događanja pružiti mogućnost neformalnog druženja. Pokrovitelji i sponzori Konferencije su INMEDIA i Hrvatski hidrografski institut.

O važnosti Konferencije svjedoče riječi dekana Grafičkog fakulteta dr. sc. Klaudia Papa koji kaže kako je Senj i dan danas ostao mjesto okupljanja grafičara iz cijele Hrvatske još otkako je u Senju otvorena prva tiskara u Hrvatskoj.

Svake godine okupljanjem grafičara dolazi se do novih spoznaja u grafičkoj struci na stručnom, ali i znanstvenom nivou jer predavanja drže eminentni stručnjaci iz struke, ali i mladi ljudi, prvenstveno studenti Grafičkog fakulteta koji svake godine prijavljuju sve kvalitetnije istraživačke radove. Miroslav Mikota, voditelj organizacije Konferencije te član Organizacijskog odbora najavljuje zanimljiv program, koji donosimo uskoro.

Ima li bolje pozivnice na događanje?

NAKON GRAFIČARA - PRIRODOSLOVCI! SKUP „HRVATSKI PRIRODOSLOVCI“ PO PRVI PUT U SENJU

19. i 20. listopada u organizaciji Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske i Ogranka Matice hrvatske Senj, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Senju će se održati znanstveni skup "Hrvatski prirodoslovci 27: Uloga Hrvata znanstvenika u razvoju prirodoslovlja u Ličko-senjskoj županiji." Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske od svog osnutka svake godine u svrhu populariziranja znanosti i prisjećanja na povijest hrvatskog prirodoslovlja, važnih ljudi iz vrlo širokog kruga prirodoslovlja, održava po jedan znanstveni skup na kojem se nastoji osvijetliti povijest poznatih hrvatskih znanstvenika u onom nepoznatom dijelu ili prisjetiti nekih manje poznatih ili zasad nepoznatih široj javnosti. U povodu skupa izdat će se i novi broj časopisa Prirodoslovlje (1-2/2018) posvećen ovogodišnjim temama. Sasvim sigurno ovaj znanstveni skup donosi nova saznanja  o senjskim istaknutim prirodoslovcima i matematičarima te bogatstvima biljnog svijeta senjske okolice, entomologiji Velebita, vjetrovima, arhitekturi i mnogim drugim zanimljivim i ne tako poznatim temama. 

ZBORNIK SENJSKOG INTERDISCIPLINARNOG SIMPOZIJA U GODINI DVOSTRUKOGA SLAVLJA: 110. obljetnica smrti i 120. obljetnica izdanja zbirke Izabrane pjesme Silvija Strahimira Kranjčevića

Osim događanja u suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske Senj, u pripremi je i Zbornik Senjskog interdisciplinarnog simpozija posvećen Silviju Strahimiru Kranjčeviću, kojim će se okruniti jedinstveno kulturno događanje održano u travnju 2018. godine – 1. Senjski interdisciplinarni simpozij – Fenomen Kranjčević: Zdravo ste nam, braćo, u kamenu Senju! (nova čitanja). Promocija Zbornika planirana je početkom studenoga, a Zbornik donosi 19 znanstveno-stručnih priloga kojima je u središtu problematiziranje života i djela Silvija Strahimira Kranjčevića. Svi radovi pokazuju neskrivenu fascinaciju „fenomenom Kranjčević“ i u osnovi ispunjavaju glavni cilj simpozija, pokazujući da je i nakon stotinu i više godina Kranjčevićevo djelo živo i poticajno te da i dalje stoji u samim temeljima moderne nacionalne književnosti i kulture. Zbornikom će nove spoznaje sa Simpozija dobiti svoju pisanu puninu, a prigodno će najaviti i 2. Senjski interdisciplinarni simpozij u 2019. godini.

 

Svakako ćemo redovitim pisanjima pratiti uzbudljivu senjsku kulturnu jesen, koja, po svemu sudeći, neće zaostajati za ljetnim bogatim programom događanja.  

 

Ana Vukelić, prof.

(Foto: Dinko Brozičević, Matica hrvatska, GMS)

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com