Pošalji nam vijest
Slavlje zlatnog pira na brinjskome Sokolcu
Slavlje zlatnog pira na brinjskome SokolcuSlavlje zlatnog pira na brinjskome SokolcuSlavlje zlatnog pira na brinjskome SokolcuSlavlje zlatnog pira na brinjskome SokolcuSlavlje zlatnog pira na brinjskome SokolcuSlavlje zlatnog pira na brinjskome Sokolcu
Slavlje zlatnog pira na brinjskome Sokolcu
Objavljeno: 03-09-2018

Posebno svečano bilo je jučer u kapeli Presvetog Trojstva na Sokolcu u Brinju. Na svetoj misi koju je predvodio brinjski župnik vlč. Pejo Ivkić, bračne zavjete obnovili su supružnici Perković i Filca.

Zora Perković i Ivan Perković slavili su zlatni pir, iza njih je već 50 godina braka, a Petria Filca i Gheorghe Filca 25. godišnjicu braka. Čestitke supružnicima Perković i Filca!

Prekrasna zajednička svečana obnova zavjeta okupila je rodbinu, prijatelje i znance u posebnom ambijentu gotičke kapele na brinjskoj Gradini, kulturnog spomenika nulte kategorije, pa ne čudi i poseban „dress code“ odnosno nesvakidašnji odabir odjevnih kreacija za ovu prigodu. Ocjenjujemo ga kao pun pogodak! Kako drugačije nego tako na mjestu gdje su brakove sklapali europski kraljevi i plemići!

Tako bračni parovi Perković i Filca nisu samo primjer uspješnih brakova koji se temelje na uzajamnom poštivanju, potpori i brizi, nego i pokazatelj kako ovakvi događaji imaju i izuzetan kulturno-turistički potencijal. Ne samo što će predivne fotografije iz staroga frankopanskoga Sokolca 'otići u svijet', nego i potaknuti Brinje i Brinjake da se dalje radi na osmišljavanju (n)ovog atraktivnog turističkog proizvoda.

Ove i slične fotografije itekako bi se trebale naći na stranicama Turističke zajednice Općine Brinje.

Da priča o sretnim brakovima i obnovama bračnih zavjeta upravo u kapeli na Sokolcu itekako ima osnove i temelja, svjedoči povijesni zapis o glamuroznom vjenčanju prvog Frankopana, Nikole IV., s Dorotejom Gorjanski. Nikola IV. Frankopan (1352.-1432.) ogromnim frankopanskim posjedima upravljao je upravo iz Brinja i doveo moć Frankopana do vrhunca, burg Sokolac u njegove vrijeme dobiva svoje osnovne proporcije, a u kapeli Presvetog Trojstva i danas se mogu vidjeti grbovi Gorjanskih i Frankopana. Uoči vjenčanja s plemkinjom Dorotejom Nikola IV. je iz Brinja poslao u Veneciju na dar konja i sokola!

Osim toga, u Brinju su odsjedali mnogi kraljevi, iz Brinja se išlo ugovarati brak francuskog vojvode i malodobne kraljice Marije, pa ne čudi legenda o vjenčanju francuskoga kralja baš u brinjskome starom gradu. 

 

R.P./M.K.G. 

Foto: R.P.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com