Pošalji nam vijest
EU reže poticaje seljacima
EU reže poticaje seljacima
Objavljeno: 07-09-2018

OTOČAC – Bruxelles je izazvao pravu paniku u hrvatskomu poljoprivrednom sektoru. Višegodišnji financijski okvir Europske unije za isto razdoblje govori o smanjenju sredstava za financiranje mjera Zajedničke poljoprivredne politike EU za oko 5 posto. Smanjenje sredstava dakako da će zahvatiti i Hrvatsku. Tako Hrvatsku prema tomu prijedlogu čeka smanjenje sredstava za financiranje izravnih plaćanja za 4 posto, a mjera ruralnog razvoja za čak 15 posto. Omotnica za izravna plaćanja sa sadašnjih 382,6 milijuna eura smanjuje se na 367,7 milijuna, a sredstva za   ruralni razvoj sa sadašnjih 332,16 milijuna na 281,3 milijuna eura.

Mediji pišu da su hrvatski seljaci spremni na pobunu jer je Bruxelles odlučio smanjiti obećane milijune za poticaj u razdoblju 2021. - 2027. godine. Za neke razvijene članice smanjenje od 5 posto planiranog nije drastično, ali za Hrvatsku koja tim novcem planira preporod hrvatskog sela, to je manje 70 milijuna eura na godinu. Značajna sredstva.

Hrvatski poljoprivrednici iskazuju nezadovoljstvo ovakvom europskom politikom prema poljoprivrednom sektoru, sada im uz ovakve potpore nije bajno, teško im je, a bit će im još i teže. U jednakoj poziciji naći će se i prehrambena proizvodnja. Na noge se diglo Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora i strukovne udruge. Hoće li od njihove akcije što biti, pokazat će vrijeme.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com