Pošalji nam vijest
U subotu na Marković rudine!
U subotu na Marković rudine!U subotu na Marković rudine!U subotu na Marković rudine!U subotu na Marković rudine!U subotu na Marković rudine!
U subotu na Marković rudine!
Objavljeno: 13-09-2018

Planinarsko društvo Gromovača Otočac poziva vas na planinarski pohod na Marković rudine (Lički gorski biseri), ujedno i Dan društva, u subotu, 15. rujna 2018., koji počinje u 9.30 sati.

Okupljanje je od 8.30 kod mostića odnosno na ušću Kostelke u Gacku u Ličkom Lešću. Uspon na Marković rudine s povratkom traje oko 5 sati. Kondicijski je srednje zahtjevan.

Povratak je između 14 i 15 sati, a pohod završava ručkom za sve sudionike i druženjem u Braniteljskom domu Glavičica u Čoviću.

Svakako bi trebalo iskoristiti ovu priliku uspona u velikoj skupini, pogotovo ako još niste prošli tim planinarskim putom. Šumskim putom ispod autoceste A1 dolazi se do okretišta Šumske bukvice, a odatle markiranim putom do kote Mramor (760 m) gdje se nalaze klupe i stol za odmor. Nedaleko je izvor Kamenica. Put se nastavlja dosta strmo do samog vrha Marković rudine (1105 m) sa savladavanjem visinske razlike od 350 metara.

Najistureniji sjeveroistočni dio Velebita gdje je prema dr. Željku Poljaku Velebit najširi iznad slojnice od 1000 m (Zavižan-Marković rudine 30 km) proteže se u pravcu sjeverozapad-jugoistok iznad naselja Kuterevo, Švica, Otočac, Prozor, Čovići i Ličko Lešće u Gackoj dolini s njegove sjeverne strane te Rudinke, Donjeg Kosinja i Krša s njegove južne strane. Od Kutereva do Krša u dužini 15 km nalazi se 15 vrhova viših od 1000 m (300-tinjak vrhova ukupno na Velebitu) s najvećim vrhom Marković-rudine od 1105 m u njegovom centralnom dijelu. Jugoistočno od Marković Rudina iznad Ličkog Lešća su Šikarski vrh 1037 m i Rasovski grič 1013 m te južno i jugoistočno a iznad Donjeg Kosinja su Opaljenac 1007 m, Brujin vrh 1060 m, Lisina 1072 m, Đakovac 1052 m te Goljak 1011 m. Zapadno prema Kuterevu su Veliki Tisovac 1037 m, Crni vrh 1077 m, Korenski vrh 1101 m te Stražbenica 1026 m iznad Rudinke.
Između nekoliko uzdužnih i porečnih strmih grebena nastale su razne zaravni i udoline kao što su: Dolci, Pažari, Mramor, Kotlac, Katunske, Hajdučke, Petranović i Smrzle drage te Crno i Premuževo jezero u kojima se za velikog povodnja digne voda te stvara manja jezera fascinantne tamno zelene boje zbog okruženja crnogoričnom šumom.

S vrha Markovića Rudine pružaju se prekrasni vidici na Gacku, Gacko polje, Švičko jezero, Kosinjsku dolinu, jezero Kruščica, dijelove Ličkog i Krbavskog polja, Senjsko bilo, Velebit, Ličko Sredogorje, Ličku Plješivicu, te Veliku i Malu Kapelu.

 

PD Gromovača/M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom
Novalja.coom

Pratite nas na:
Naši partneri:
Linkovi:
Ustanova za razvoj Senja
TZ Senj » NP sjeverni velebit
NEDA Senj
www.lastminute-hr.com